Svet

Bugarska u mreži (dez)informacija: Ne šaljemo vojsku u Ukrajinu

Bugarsko Ministarstvo odbrane je u sredu ponovo odbacilo spekulacije o slanju vojnika u Ukrajinu, ističući da samo skupština može da odluči da li bugarske trupe treba da učestvuju u vojnim operacijama u inostranstvu
Bugarska u mreži (dez)informacija: Ne šaljemo vojsku u Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

Bugarska vojska se bori sa predizbornim talasom dezinformacija da će njihovi vojnici biti poslati u Ukrajinu, uprkos tvrdnjama predsednika Radeva i desničarskih partija, piše "Juroaktiv".

Bugarsko Ministarstvo odbrane je u sredu ponovo odbacilo spekulacije o slanju vojnika u Ukrajinu, ističući da samo skupština može da odluči da li bugarske trupe treba da učestvuju u vojnim operacijama u inostranstvu.

"Takav predlog nikada nije bio na dnevnom redu", saopštilo je ministarstvo.

Bugarska će učestvovati u misiji obuke EU za podršku Ukrajini, koja će se održati na teritoriji Nemačke, Poljske i drugih zemalja članica.

U okviru te misije predviđena je i obuka vojnih bolničara – do 60 osoba, koja će trajati godinu dana, a biće organizovana u Bugarskoj, saopštila je bugarska vojska.

Ministarstvo odbrane se oglasilo nakon što je predsednik Rumen Radev rekao da partneri NATO-a prelaze "crvene linije" i upozorio na "nuklearni armagedon".

"Nikada nisam kategorički izjavio da je Bugarska donela odluku da pošalje trupe u Ukrajinu. Naši samozvani evroatlantisti su kukavički i sami nesposobni za takvu odluku i znaju da će biti izopšteni i izbačeni iz društva. Ako bi bili prepušteni sopstvenoj volji, rado bi poslali sve Bugare da se bore u Ukrajini da prikriju svoju lažnu evroatlantsku fasadu", rekao je bugarski predsednik.

Iz Ministarstva odbrane Bugarske naglašavaju da njihova država neće slati svoje trupe na teritoriju Ukrajine.

"Moćna kampanja dezinformacija i propagande da će Bugarska poslati vojnike da se bore na frontu mogla bi naglo da smanji broj onih koji su voljni da se pridruže vojsci. Ovo samo pogoršava kadrovski problem u bugarskoj vojsci sa kojim se vlada bori poslednje dve decenije", navedeno je u saopštenju.

image