Svet

Tajni sudski sistem dodelio preko 100 milijardi dolara javnog novca korporacijama

Firme za fosilna goriva najveći su korisnici sudova za rešavanje sporova između investitora i država koji su dodelili 114 milijardi dolara javnog novca
Tajni sudski sistem dodelio preko 100 milijardi dolara javnog novca korporacijamaGetty © ewg3D

Sudovi za rešavanje sporova između investitora i države (ISDS) dodelili su više od 100 milijardi dolara javnog novca privatnim investitorima, pokazuju podaci najsveobuhvatnije analize do sada.

Kontroverzni sistem arbitraže koji dozvoljava korporacijama da tuže vlade za kompenzaciju zbog odluka za koje tvrde da utiču na njihov profit, uglavnom se sprovodi iza zatvorenih vrata, a neke presude se čuvaju u tajnosti.

Baza podataka o ISDS, koja je upravo pokrenuta, pokazala je da je do sada iz javne kase investitorima isplaćeno 114 milijardi dolara – otprilike onoliko koliko su bogate zemlje izdvojile za "klimatsku pomoć" 2022. godine, prenosi "Gardijan".

Kompanije za fosilna goriva bile su daleko najveći korisnici korporativnih sudova, sa 80,21 milijardu dolara od 1998. godine, navodi se na sajtu. Ako se trenutni trendovi nastave, najmanje još 48 milijardi dolara biće isplaćeno za rešavanje slučajeva koji su trenutno u parnici, otkrilo je istraživanje.

Lusija Barsena iz Transnacionalnog instituta, jedne od tri grupe koje su kreirale bazu kaže da "slično kao što je britanska vlada platila robovlasnicima oko 7 biliona funti današnjeg novca za okončanje ropstva, ISDS mehanizam nastavlja sistem u kojem korporativni počinioci konačno bivaju plaćeni što su uradili pravu stvar, ili bar prestali da rade pogrešnu".

"Ovaj novac treba potrošiti na reparacije za nevine žrtve globalnog zagrevanja, a ne davati korporacijama odgovornim za njegovo izazivanje", dodala je ona.

Tom Vils, direktor Pokreta za pravdu trgovine, koji je takođe jedan od tvoraca baze rekao je da je "ISDS je tajno oružje kompanija za fosilna goriva protiv klimatskih zakona".

"Korporativni sudovi se takođe koriste da prete vladama da ne popuštaju pred popularnim lokalnim ili nacionalnim zahtevima za klimatske mere. Ovome treba stati na kraj", zaključio je on.

Sistem ISDS-a daje investitorima pravo da tuže države za milijarde dolara kada na njihov očekivani profit utiču javne mere kao što su zeleni propisi.

Za razliku od nacionalnih sudova, ISDS tribunali dozvoljavaju investitorima da oblikuju veća koja će saslušati njihov slučaj, stvarajući "očigledne rizike od pristrasnosti, sukoba interesa, potencijalnog nedoličnog ponašanja i drugih zloupotreba moći", navodi se u izveštaju UN prošlog oktobra.

image