Ekonomija

Glad i siromaštvo: Kako klimatske promene Britancima otežavaju život

Rekordne padavine su poljoprivrednicima u mnogim delovima Britanije prouzrokovale nedaće, usled nemogućnosti da tokom ključne prolećne sezone sade useve poput krompira, pšenice i povrća
Glad i siromaštvo: Kako klimatske promene Britancima otežavaju život© Mike Kemp/In Pictures via Getty Images

Ekstremno vreme povezano sa klimatskim uslovima u Veliku Britaniju donelo je nestašicu hrane i rast cena, piše "Gardijan".

List dodaje da su rekordne padavine poljoprivrednicima u mnogim delovima Britanije prouzrokovale nedaće, usled nemogućnosti da tokom ključne prolećne sezone sade useve poput krompira, pšenice i povrća.

Zasađeni usevi su zato lošeg kvaliteta, a pojedini su istrulili u zemlji.

Konstantno vlažno vreme je, takođe, značilo visoku stopu smrtnosti jagnjadi u brdovitim predelima, dok krave nisu mogle da budu odvođene na ispašu, što znači da su proizvodile manje mleka.

Poljoprivredni sindikati saopštili su da će se Velika Britanija više oslanjati na uvoz, ali slični vlažni uslovi su zabeleženi i u evropskim zemljama kao što su Francuska i Nemačka, kao i suša u Maroku, što znači da će biti manje hrane za uvoz.

Ekonomisti su upozorili da bi to moglo da izazove porast cena hrane u supermarketima.

Na snabdevanje krompirom uticalo je i smanjenje površine zasađene prošle godine od 10 odsto, pošto su poljoprivrednici prešli na useve koji su manje zavisni od vremenskih uslova i finansijski sigurniji.

Upućeni navode da očekuju dalji pad sadnje za pet procenata ove godine.

image