Svet

Srbija među potpisnicama izjave Bele kuće: Izrael i Hamas da naprave kompromise i prihvate dogovor

Pored SAD i Srbije, saopštenje o Gazi potpisuju i Argentina, Austrija, Brazil, Bugarska, Kanada, Kolumbija, Danska, Francuska, Nemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Španija, Tajland i Velika Britanija
Srbija među potpisnicama izjave Bele kuće: Izrael i Hamas da naprave kompromise i prihvate dogovor© Photo by Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

Kao lideri zemalja koje su duboko zabrinute za taoce koje Hamas drži u Gazi, od kojih su mnogi naši državljani, u potpunosti podržavamo kretanje ka sporazumu o prekidu vatre i oslobađanju talaca koji je sada na stolu i kako ga je predstavio predsednik SAD Džozef Bajden 31. maja 2024, navodi se u zajedničkoj izjavi grupe zemalja, među kojima je i Srbija.

"Nema vremena za gubljenje. Pozivamo Hamas da prihvati ovaj sporazum, sa kojim je Izrael spreman da krene napred, i započne proces oslobađanja naših građana", dodaje se.

Pored SAD i Srbije, saopštenje o Gazi potpisuju i Argentina, Austrija, Brazil, Bugarska, Kanada, Kolumbija, Danska, Francuska, Nemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Španija, Tajland i Velika Britanija. 

"Napominjemo da bi ovaj sporazum doveo do trenutnog prekida vatre i obnove Gaze, zajedno sa bezbednosnim garancijama za Izraelce i Palestince i mogućnostima za trajniji dugoročni mir i rešenje dve države", navodi se još u saopštenju Bele kuće.

Države potpisnice pozvale su lidere Izraela i Hamas da naprave sve potrebne konačne kompromise kako bi se postigao dogovor i donelo olakšanje porodicama talaca.

"Vreme je da se rat završi i ovaj dogovor je neophodna polazna tačka", zaključuje se u saopštenju.

image