Svet

Palestina pozdravila plan Španije da se pridruži tužbi za genocid protiv Izraela

U decembru prošle godine, Južna Afrika je podnela tužbu protiv Izraela zbog rata ove zemlje u Gazi
Palestina pozdravila plan Španije da se pridruži tužbi za genocid protiv Izraela© Photo by Ali Jadallah/Anadolu via Getty Images

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova i iseljenika pozdravilo je najavu Španije da će se pridružiti tužbi za genocid koju je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP).

U saopštenju objavljenom večeras, ministarstvo je potvrdilo da ova odluka odražava čvrstu posvećenost Španije pravdi i vladavini međunarodnog prava, istovremeno naglašavajući duboku solidarnost i istorijsko prijateljstvo između dve zemlje.

Palestinsko ministarstvo je pozvalo sve strane u Konvenciji o genocidu da se pridruže pravnom postupku u ovom slučaju, navodeći da su "okončanje tekućeg genocida nad palestinskim narodom i pozivanje Izraela na odgovornost odgovornosti koje moramo zajednički da poštujemo zarad čovečnosti i zakona", prenosi palestinska agencija Vafa.

Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares je ranije danas saopštio da će se Madrid pridružiti južnoafričkoj tužbi protiv Izraela, a Španija je druga evropska država nakon Irske, koja se pridružila postupku.

Ovom postupku su se ranije pridružili Čile i Meksiko, piše Rojters.

U decembru prošle godine, Južna Afrika je podnela tužbu protiv Izraela zbog rata ove zemlje u Gazi, istakavši da je Izrael prekršio svoje obaveze iz Konvencije o genocidu.

Prošlog meseca, sud je naredio Izraelu da spreči akte genocida nad Palestincima i učini više kako bi pomogao civilima.

Kao odgovor na hitan zahtev koji je podnela Južna Afrika, MSP je takođe naredio Izraelu da "odmah zaustavi svoju vojnu ofanzivu i svaku drugu akciju u provinciji Rafa".

Izrael se poslednjih nedelja suočava sa sve većim međunarodnim kritikama, pošto je pokrenuo vojnu operaciju u južnom delu Gaze, gde je pobegla većina raseljenih ljudi iz centra i severa Pojasa.

image