Svet

Si-En-En: U napadu na školu u Nuseiratu izraelske snage koristile američko oružje

Generalni komesar UNRVA Filip Lazarini rekao je da škola pruža sklonište za oko 6.000 raseljenih ljudi, a da Agencija nije mogla da potvrdi navode IDF-a da su se unutra krili operativci Hamasa
Si-En-En: U napadu na školu u Nuseiratu izraelske snage koristile američko oružje© Photo by Ashraf Amra/Anadolu via Getty Images

U napadu na školu Agencije UN za palestinske izbeglice u izbegličkom kampu Nuseirat u centralnoj Gazi, u kome je ubijeno između 35 i 45 Palestinaca, izraelske snage su koristile su američko oružje, objavio je Si-En-En, pozivajući se na sopstvenu analizu.

Si-En-En analiza video-snimka sa lica mesta i pregled stručnjaka za eksplozivno oružje otkrili su, kako navodi američka TV mreža, da je u napadu na školu korišćena municija američke proizvodnje.

Si-En-En je identifikovao fragmente najmanje dve američke GBU-39 bombe malog prečnika na video-snimku koji je na mestu događaja snimio novinar koji radi za američki kanal.

To je drugi put u dve nedelje da je Si-En-En bio u mogućnosti da potvrdi upotrebu municije američke proizvodnje u smrtonosnim izraelskim napadima na raseljene Palestince, a prvi je bio smrtonosni udar IDF-a na kamp za raseljene u Rafi 26. maja.

Prema rečima lokalnih novinara koji rade za Si-En-En, škola Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRVA) u Nuseiratu je pogođena sa najmanje tri projektila koji su prodrli u trospratnu zgradu.

Generalni komesar UNRVA Filip Lazarini rekao je da škola pruža sklonište za oko 6.000 raseljenih ljudi, a da Agencija nije mogla da potvrdi navode IDF-a da su se unutra krili operativci Hamasa.

Izrael je više puta optuživao Hamas da koristi škole i druge civilne objekte u Pojasu Gaze, uključujući mesta gde se nalaze civili, za terorističke aktivnosti, a Lazarini je istakao da izraelske snage nisu izdale upozorenje pre smrtonosnog napada na školu.

image