Svet

Bajden nije podržao Makronovu ideju o slanju vojske u Ukrajinu

Američki predsednik je izrazio zabrinutost zbog mogućih posledica slanja trupa iz bilo koje zemlje NATO-a u područje gde bi se mogle naći na liniji vatre, ocenjuje "Politiko"
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Francuski predsednik Emanuel Makron je u nedavnom telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom predložio slanje zapadnih instruktora u Ukrajinu, ali predsednik SAD nije podržao ovu ideju, piše list "Politiko" , pozivajući se na izvore upućene u razgovor.

Makron je u četvrtak najavio nameru da obuči 4.500 ukrajinskih vojnika. Dodao je da, prema njegovom mišljenju, obuka ukrajinskih vojnika na teritoriji Francuske nije "faktor eskalacije".

"Tokom nedavnog telefonskog razgovora sa predsednikom Džozefom Bajdenom, francuski predsednik Emanuel Makron predložio je slanje zapadnih trupa u Ukrajinu za obuku vojnog osoblja u zoni borbenih dejstava", navodi list.

Kako se dodaje, Bajden nije do podršku ovoj ideji, već je izrazio zabrinutost zbog mogućih posledica slanja trupa iz bilo koje zemlje NATO-a u područje gde bi se mogle naći na liniji vatre.

Bajden je ukazao da bi takav korak mogao da dovede do eskalacije sukoba, navode sagovornici lista.

Napominje se da tokom razgovora lideri dve države nisu doneli nikakvu odluku.

Ali, uprkos njihovim suštinskim i kulturološkim razlikama, pre svega po pitanju političkih opcija u Ukrajini, obojica su počela da veruju jedan drugom, ocenjuje se u članku.

image