Svet

Huti ponovo napali brodove u Adenskom zalivu: Dva plovila se zapalila, nema povređenih

Dve britanske agencije koje se bave pomorskim poslovima su prijavile slične incidente
Huti ponovo napali brodove u Adenskom zalivu: Dva plovila se zapalila, nema povređenihGetty © Mohammed Hamoud

Dva broda su se zapalila nakon što su pogođena projektilima u blizini jemenskog grada Adena, prenosi Rojters, pozivajući se na izveštaje dve britanske pomorske agencije.

Tako je britanska kompanija za bezbednost "Ambri" saopštila da je u nedelju teretni brod, koji je plovio pod zastavom Antigve i Barbude, pogođen raketom na 83 nautičke milje jugoistočno od Adena, zbog čega se zapalio, a požar je kasnije suzbijen.

Ranije je UKMTO (United Kingdom Maritime Trade Operations) objavio saopštenje u kome se navodi da je primio izveštaj kapetana jednog od brodova o incidentu koji se dogodio na 80 nm jugoistočno od Adena.

"Brod je plovio jugozapadno duž Adenskog zaliva brzinom od 8,2 čvora, kada je njegov prednji deo pogođen raketom. Ubrzo je izbio požar, koji je kasnije ugašen", navodi se u saopštenju kompanije "Ambri" i dodaje:

"Druga raketa je primećena, ali ona nije pogodila brod. Osobe na malim čamcima u blizini su otvorile vatru na brod tokom incidenta."

Iz "Ambrija" javljaju i da je brod ubrzo promenio kurs ka luci, ubrzao kretanje, kao i da "nije prijavljeno da ima povređenih".

Nevezano za ovaj događaj, "Ambri" i UKMTO su saopštili da su dobili izveštaje o još jednom incidentu na 70 nm jugozapadno od Adena.

"Kapetan je prijavio da je plovilo pogođeno neidentifikovanim projektilom u krmenom delu, što je dovelo do požara. U toku je kontrola štete", navodi UKMTO i dodaje da ni u ovom slučaju nije prijavljeno da ima žrtava, kao i da je brod nastavio do sledeće luke.

Podsećanja radi, jemenski Huti već mesecima, u Crvenom moru i Adenskom zalivu, napadaju brodove povezane s Izraelom i pojedinim zapadnim zemljama u znak podrške Palestincima koji se bore protiv izraelskih snaga u Gazi.

Tako se nedavno na meti militantnog pokreta našao i jedan nosač aviona, razarač i još nekoliko brodova Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država.

image