Svet

Strahuje da ne izgubi na izborima: Bajden blokira ulazak Ukrajine u NATO

Ovo je bio udarac za ukrajinske zvaničnike koji će morati da se zadovolje nizom "bezbednosnih garancija"
Strahuje da ne izgubi na izborima: Bajden blokira ulazak Ukrajine u NATOGetty © Photo by Chip Somodevilla/Getty Images

Čini se da je predsednik SAD Džozef Bajden stavio tačku na put Kijeva ka članstvu u NATO-u, čemu u prilog ide i njegov nedavni intervju magazinu "Tajm" gde je rekao da nije spreman da podrži ulazak Ukrajine u Severnoatlantsku alijansu, pošto je, "bio svedok značajne korupcije" u toj zemlji kada ju je podsetio dok je bio na mestu potpredsednika Amerike, konstatuje "Biznis insajder".

"Bajden pokušava da uveri američku javnost da Sjedinjene Države nisu uvučene dublje u ukrajinski sukob kako ne bi umanjio svoje šanse za reizbor (na poziciji lidera SAD)", sugeriše analitičar Leo Litra iz Evropskog saveta za međunarodne odnose, te dodaje da "niko u NATO-u, a posebno u Sjedinjenim Državama, ne želi da testira član 5 Alijanse", pozivajući se na klauzulu koja podržava princip kolektivne odbrane i koja bi primorala zapadne saveznike da pošalju svoje oružane snage u odbranu Ukrajina.

"Ovo je bio udarac za ukrajinske zvaničnike, koji su dosledno insistirali na ulasku u NATO nakon završetka rata", navodi publikacija.

Kijev, dakle, mora da se zadovolji nizom "bezbednosnih garancija", koje nemaju veliku težinu bez obećanja članstva u vojnom bloku, upozoravaju stručnjaci.

Ukrajina i neke zemlje zapadnog vojnog bloka vide ove sporazume kao "instrumente za pripremu zemlje za buduće članstvo u NATO-u", međutim, prema Litrinim rečima, "postoji opšti utisak, posebno u Sjedinjenim Državama i Nemačkoj, da će Rusija ulazak Ukrajine u NATO shvatiti kao pogoršanje situacije".

image