Svet

Vlasti u Gazi: Izrael tokom akcije spasavanja četiri taoca ubio stotine Palestinaca

Predsednik Palestinske samouprave osudio je operaciju kao "krvavi masakr", a šef EU diplomatije Žozep Borelj nazvao je "užasnim" scene iz izbegličkog kampa Nuseirat
Vlasti u Gazi: Izrael tokom akcije spasavanja četiri taoca ubio stotine Palestinaca© Tanjug/AP Photo/Jehad Alshrafi

Izraelske snage ubile su više od 200 Palestinaca u napadu sa mora, kopna i iz vazduha tokom kojeg je spaseno četiri taoca Hamasa iz Nuseirata u centralnoj Gazi, tvrde vlasti u enklavi.

Dok su izraelski avioni u subotu ujutro pokrenuli vazdušne napade na izbeglički kamp Nuseirat, Izraelske odbrambene snage (IDF) su u kratkom saopštenju objavile da ciljaju na "terorističku infrastrukturu" u toj oblasti. Nekoliko časova kasnije, IDF je saopštio da je tim komandosa spasio četiri taoca iz zarobljeništva Hamasa u Nuseiratu, uz intenzivnu paljbu na ulazu i izlasku iz kampa.

Ubrzo po povratku talaca u Izrael, pojavili su se brojni izveštaji o velikim palestinskim žrtvama. 

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze saopštilo je da je "veliki broj" ranjenika, većinom žena i dece, stigao u bolnicu mučenika Al Aksa ubrzo nakon izraelske operacije.

Video-snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju mrtva tela duž ulica Nuseirata, od kojih su mnogima nedostajali udovi. Među poginulima se moglo videti i nekoliko dece.

Kasnije u subotu, Kancelarija za medije Vlade Gaze saopštila je da je 210 ljudi ubijeno u napadu IDF na Nuseirat i okolinu. Nejasno je koliko je boraca Hamasa među žrtvama, pošto ta organizacija ne navodi svoje žrtve posebno.

Jedan izraelski specijalac za borbu protiv terorizma smrtno je ranjen u operaciji spasavanja i preminuo je ubrzo nakon što se tim vratio u Izrael, saopštila je izraelska policija.

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas osudio je napad na Nuseirat kao "krvavi masakr" i pozvao na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj opisao je scene iz kampa kao "užasne" i pozvao Izrael da prihvati plan o prekidu vatre koji je prošle nedelje predložio američki predsednik Džozef Bajden.

Hamas je zarobio oko 250 talaca tokom napada na Izrael 7. oktobra. Otprilike polovina je razmenjena za palestinske zatvorenike tokom jednonedeljnog primirja u novembru, a sedam su spasile izraelske snage.

Hamas i dalje drži oko 120 talaca, rekao je novinarima u subotu portparol IDF Daniel Hagari.

Za osam meseci otkako je Izrael objavio rat Hamasu, izraelske snage su ubile više od 36.800 Palestinaca i ranile skoro 84.000, prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja u Gazi.

image