Svet

Huti tvrde da su napali britanski razarač, London demantuje

Portparol Huta Jahja Sarija je saopštio da su pogođeni i trgovački brodovi "Nordernej" i "Taviši", a na "Norderneju" je izbio požar
Huti tvrde da su napali britanski razarač, London demantujewww.globallookpress.com © Mohammed Mohammed/XinHua

Jemenski pokret Huta saopštio je danas da je ispalio više balističkih raketa na britanski brod razarač "HMS Dajmond", što je ministarstvo odbrane Velike Britanije demantovalo.

U saopštenju Huta se navodi da je napad na razarač bio "precizan", ali ne i da li je načinjena neka šteta.

"Ove tvrdnje nisu istinite", rekao je portparol britanskog Ministarstva odbrane, demantujući navode o napadu, prenosi Rojters.

Portparol Huta Jahja Sarija je saopštio da su pogođeni i trgovački brodovi "Nordernej" i "Taviši", i da je na "Norderneju" izbio požar.

Napadi jemenske grupe Huti raketama i dronovima u Crvenom moru i Adenskom zalivu počeli su u novembru prošle godine i poremetili su globalnu trgovinu.

Pokret tvrdi da napade sprovodi u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze usled izraelske vojne operacije u enklavi, koju je Tel Aviv pokrenuo kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra prošle godine, i u kojoj je do sada ubijeno više od 36.800 Palestinaca i ranjeno skoro 84.000, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi.

Pokret tvrdi da napada isključivo one brodove za koje smatra da imaju veze s Izraelom.

Mnoge velike brodske kompanije izbegavaju to područje i šalju brodove koji plove između Azije i Evrope na mnogo dužu rutu oko južne Afrike, što je dovelo do porasta troškova transporta.

image