Svet

Ratno huškanje bivšeg direktora CIA: Tvrdi da će Putin napasti NATO ako pobedi u Ukrajini

Moskva i mnogi zapadni analitičari su u više navrata odbacivali takve ideje, dok je ruski predsednik tu priču na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu nazvao "baljezgarijama"
Ratno huškanje bivšeg direktora CIA: Tvrdi da će Putin napasti NATO ako pobedi u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Alexander Kazakov/Kremlin Pool

Bivši direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Dejvid Petreus pozvao je Zapad da se "probudi", jer će, kako tvrdi, ruski predsednik Vladimir Putin napasti NATO ako pobedi u Ukrajini.

"On je bio veoma jasan i mislim da je jasno, gledajući unazad, da je trebalo da slušamo tog pojedinca (Putina). On nam govori ono u šta veruje", rekao je Petreus u intervjuu za tabloid "San".

Da bi pobedio Putina, istakao je Petreus, Zapad mora da učini sve što je moguće da bi pomogao Ukrajini.

"Ukrajinski rat bi mogao da se proširi u regionu ako Putin uspe u Ukrajini. On neće biti zadovoljan time da se zaustavi u Ukrajini. Moldavija bi očigledno bila sledeća, a posle to može biti Litvanija ili jedna od baltičkih država", predviđa Petreus.

On je ocenio da je ključ za pobedu Ukrajine brzo povećanje broja vojnika i vojne moći uz pomoć njenih zapadnih saveznika.

"Stvarnost je teška i to je dodatni razlog zašto treba da učinimo sve što možemo da pomogne Ukrajini na svaki mogući način", izjavio je Petreus.

Moskva, ali i mnogi zapadni analitičari, u više navrata su odbacivali ideju o navodnom ruskom napadu na NATO kao neosnovano širenje panike, dok je ruski predsednik tokom obraćanja međunarodnim novinskim agencijama na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu nazvao takve ideje "baljezgarijama".

"Vidite, neko je zamislio da Rusija želi da napadne NATO. Jeste li potpuno poblesavili? Ko je smislio ovu glupost, ove baljezgarije?" rekao je Putin tom prilikom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je takođe na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Aleksandrom Stubom ocenio da je "nerazumno" očekivati da se Rusija sprema za napad na neku članicu Alijanse.

Međutim, nakon što su SAD i još nekoliko saveznika odobrili Kijevu da koristi zapadno oružje za udare duboko po ruskoj teritoriji, Moskva je istakla da će razmisliti o slanju sopstvenih raketa dugog dometa protivnicima Zapada u drugim delovima sveta, gde bi oni mogli da ciljaju "osetljive" zapadne mete, kao mogućem odgovoru.

image