Svet

Ministar izraelskog ratnog kabineta podneo ostavku, Netanjahu ostaje posvećen "potpunoj pobedi"

Ostavku je podneo i komandant divizije Gaza Izraelskih odbranmenih snaga (IDF) general Avi Rozenfeld, navevši da 7. oktobra nije uspeo "u svojoj životnoj misiji"
Ministar izraelskog ratnog kabineta podneo ostavku, Netanjahu ostaje posvećen "potpunoj pobedi"Getty © Amir Levy

Ministar bez portfelja Beni Ganc saopštio je da podnosi ostavku u ratnom kabinetu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua tokom konferencije za novinare u nedelju uveče, prenosi "Džeruzalem post".

Ganc je 18. maja najavio da će njegova stranka napustiti vladu 8. juna ako Netanjahu ne usvoji šest ciljeva, koji uključuju oslobođenje talaca, uništenje Hamasa i demilitarizaciju Pojasa Gaze, pronalaženje alternativne vlasti u palestinskoj enklavi, povratak stanovnika severa Izraela u njihove domove do prvog septembra, promovisanje normalizacije odnosa sa Saudijskom Arabijom, i usvajanje nacrta o standardizovanoj nacionalnoj službi u kojoj svi Izraelci služe zemlji, piše list.

Ganc je trebalo da se obrati građanima Izraela 8. juna po pitanju svoje odluke, ali je obraćanje odložio nakon vesti o spasavanju četiri taoca iz Pojasa Gaze.

Komandant divizije "Gaza" podneo ostavku

U međuvremenu, komandant divizije Gaza Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general Avi Rozenfeld, saopštio je da podnosi ostavku zbog grešaka koje su dovele do napada Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra.

U pismu komandantu Južne komande i načelniku Generalštaba IDF, Rozenfeld je naveo da 7. oktobra nije uspeo "u svojoj životnoj misiji" da zaštiti zajednice na pograničnim područjima sa Pojasom Gaze, prenosi "Tajms of Izrael".

Rozenfeld je tek drugi visoki oficir IDF koji je podneo ostavku zbog napada 7. oktobra, nakon što je načelnik Uprave vojno-obaveštajne službe objavio da daje ostavku u aprilu.

Netanjahu ostaje posvećen "potpunoj pobedi" nad Hamasom

Dok mu saradnici podnose ostavke, izraelski premijer Benjamin Netanjahu navodi da ostaje posvećen cilju "potpune pobede" nad Hamasom u Gazi, ali i da "raznim sredstvima" planira da vrati 116 preostalih talaca koje drži ta grupa.

"Posvećeni smo potpunoj pobedi. Ne želimo i ne možemo da napustimo arenu, ne samo zbog neverovatnih momaka koji su ubijeni, već i jer je to budućnost naše zemlje, nemamo izbora", rekao je Netanjahu u obraćanju Gvura forumu, organizaciji koja se sastoji od članova porodica poginulih vojnika u ratu protiv Hamasa.

Netanjahu je pojasnio da je glavna prepreka u pregovorima o oslobađanju talaca sa Hamasom stavka o prekidu rata bez postizanja cilja "uništenja Hamasa u najvećoj mogućoj meri".

"Nisam spreman na to, to je jasno", napomenuo je Netanijahu.

On je dodao i da je posvećen vraćanju talaca koje drži Hamas "raznim sredstvima", ali da ne želi da zalazi u detalje.

Vlasti u Pojasu Gaze tvrde da su izraelske snage ubile više od 200 Palestinaca u vojnoj operaciji tokom koje je iz Nuseirata, u centralnoj gazi, oslobođeno četiri taoca.

Za osam meseci otkako je Izrael objavio rat Hamasu, izraelske snage su ubile više od 36.800 Palestinaca i ranile skoro 84.000, prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja u Gazi.

image