Svet

Posle preliminarnih rezultata izbora za EP Makron raspustio skupštinu i raspisao izbore za kraj juna

Makron je najavio da će se prvi krug parlamentarnih izbora održati 30. juna, a drugi 7. jula
Posle preliminarnih rezultata izbora za EP Makron raspustio skupštinu i raspisao izbore za kraj junaGetty © Marc Piasecki / Contributor

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je raspuštanje nacionalne skupštine u video-obraćanju naciji, prenose "RIA Novosti".

"Večeras raspuštam Narodnu skupštinu. Uskoro ću potpisati ukaz o raspisivanju novih parlamentarnih izbora, čiji će se prvi krug održati 30. juna, drugi 7. jula", rekao je on.

"Odlučio sam da vam vratim izbor za budućnost parlamenta. Odluka je ozbiljna i teška, ali pre svega je čin poverenja", kazao je Makron, nakon preliminarnih rezultata izbora za EP, na kojima je njegova stranka "Preporod" pretrpela poraz od krajnje desne stranke "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen.

Makron je istakao da je na izborima za Evropski parlament "naučena glavna lekcija", odnosno da "partije koje brane Evropu" nisu ostvarile dobre rezultate.

Nešto ranije Žordan Bardela, lider "Nacionalnog okupljanja", desničarske stranke koja je ubedljivo pobedila na francuskim izborima za Evropski parlament pozvao je na nove parlamentarne izbore.

Marin le Pen, liderka krajnje desnice, pozdravila je odluku Emanuela Makrona da raspiše vanredne izbore, dok je Rafael Gluksman iz redova socijalista kritikovao odluku francuskog predsednika.

"Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju poverenje na predstojećim nacionalnim izborima", rekla je Le Penova.

image