Svet

Kina poziva na održavanje prave mirovne konferencije o Ukrajini: Uz podršku i Moskve i Kijeva

Ističe se da predstojeća mirovna konferencija u Švajcarskoj ne podrazumeva ravnopravno učešće Rusije i fer sagledavanje svih mirovnih inicijativa i aktuelne realnosti
Kina poziva na održavanje prave mirovne konferencije o Ukrajini: Uz podršku i Moskve i Kijeva© Wang Zhao/Pool Photo via AP

Peking poziva na mirovnu konferenciju o ukrajinskoj krizi, koju će priznati i Moskva i Kijev, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, govoreći na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu.

"Ukrajinska kriza se nastavlja. Kina se zalaže za blagovremeno sazivanje prave mirovne konferencije, koju priznaju i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana i iskrenu diskusiju o svim mirovnim planovima", rekao je šef kineske diplomatije.

Kako je saopšteno, ranije su se šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i njegov kineski kolega Vang Ji sastali na marginama sastanka na Smolenskom trgu.

Istakli su da predstojeća mirovna konferencija u Švajcarskoj ne podrazumeva ravnopravno učešće Rusije i fer sagledavanje svih mirovnih inicijativa i aktuelne realnosti.

Vang Jin je istakao da je Peking spreman da se zajedno sa Moskvom suoči sa spoljnim preprekama, kao i da pruži podršku Moskvi u BRIKS.

"Kina je spremna da uloži sve napore kako bi pružila podršku predsedavanju Rusije u BRIKS i da zajedno sa Moskvom jača strateško partnerstvo u ovoj organizaciji, stimuliše zajedničko delovanje u cilju jačanja Globalnog juga, kao i da još aktivnije izražava podršku multilaterizmu", poručio je Vang.

image