Svet

SB UN usvojio rezoluciju sa Bajdenovim planom o prekidu vatre, Hamas odgovorio

Palestinski pokret Hamas pozdravlja rezoluciju Saveta bezbednosti UN o trajnom prekidu vatre ali odbija bilo kakve demografske promene ili smanjenje teritorije Pojasa Gaze
SB UN usvojio rezoluciju sa Bajdenovim planom o prekidu vatre, Hamas odgovorio© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju koja podržava sporazum o prekidu vatre koji su pripremile Sjedinjene Američke Države, sa ciljem zaustavljanja osmomesečnih borbi između Izraela i Hamasa, javlja "Skaj njuz".

Za rezoluciju je bilo 14 glasova, Rusija je bila uzdržana i niko nije glasao protiv rezolucije.

Plan prekida vatre koji je Džozef Bajden izneo krajem maja - dogodio bi se u tri faze.

Prva faza sporazuma bi bila šestonedeljni prekid vatre, druga povratak preostalih talaca iz Gaze, a treća, i konačna, plan rekonstrukcije Gaze.

"Izrael je već pristao na ovaj dogovor i borbe bi mogle prestati danas ako bi Hamas uradio isto", rekla je američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild.

Palestinski pokret Hamas pozdravlja rezoluciju Saveta bezbednosti UN o trajnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju te organizacije.

"Hamas pozdravlja ono što je uključeno u rezoluciju Saveta bezbednosti o trajnom prekidu vatre u Pojasu Gaze: Potpuno povlačenje trupa iz Pojasa Gaze, razmena zarobljenika, rekonstrukcija, povratak raseljenih lica u njihova mesta boravka, odbija bilo kakve demografske promene ili smanjenje teritorije Pojasa Gaze, kao i pružanje neophodne pomoći našim ljudima u ovom sektoru", navodi se u saopštenju Hamasa.

image