Svet

Makron demantovao tvrdnje medija da podnosi ostavku

Prethodno je "Radio 1" javio da Makron razmatra o mogućnosti da podnese ostavku ukoliko od stranke Marin Le Pen izgubi i na parlamentarnim izborima koje je sazvao nakon odlučujućeg poraza na evropskim izborima
Makron demantovao tvrdnje medija da podnosi ostavku© Tanjug/Ludovic Marin via AP

Emanuel Makron izjavio je da ne namerava da podnosi ostavku, usled pisanja  francuskog radija "Evropa 1" da francuski predsednik razgovara sa svojim saradnicima o mogućnosti da podnese ostavku na mesto šefa države ako desnica pobedi na parlamentarnim izborima.

"Ostavka predsednika nije tabu, danas moramo da razmotrimo sve scenarije. Spreman je da žrtvuje ostatak svog petogodišnjeg mandata", pisao je "Radio 1", navodno citirajući jednog od Makronovih bliskih saradnika.

Makron je, u odgovoru na pitanje "Figara" šta će uraditi ukoliko stranka Marin Le Pen pobedi na parlamentarnim izborima koje je francuski predsednik sazvao nakon poraza na izborima za Evropski parlament i Le Penova zatraži njegovu ostavku, rekao da "Nacionalno okupljanje ne ispisuje ustav, niti određuje njegov duh".

"Institucije su jasne, kao i mesto predsednika, bez obzira na rezultat. Za mene je (Ustav) neprikosnoven", rekao je francuski predsednik, prenosi "Blumberg".

Makron je 9. juna odlučio da raspusti Narodnu skupštinu (donji dom francuskog parlamenta) i raspiše vanredne izbore zbog poraza njegove partije Preporod na izborima za Evropski parlament (14,6 odsto glasova).

To je upola manje od opozicione desničarske stranke Nacionalno okupljanje, koju je podržalo 31,4 odsto biračkog tela.

Prvi krug vanrednih izbora za Narodnu skupštinu biće održan 30. juna, a drugi 7. jula.

image