Svet

Palestinski političar za RT Balkan: SAD žele da prekinu rat u Gazi zarad svojih ciljeva

Ono što se dešava proteklih osam meseci i ponašanje Bajdenove administracije, potvrđuje da su SAD partner u ratu istrebljenja palestinskog naroda i da ne mogu biti pošten ili neutralan posrednik, ocenjuje koordinator odeljenja za međunarodne odnose Palestinske narodne partije Akel Takiz
Palestinski političar za RT Balkan: SAD žele da prekinu rat u Gazi zarad svojih ciljeva© Ahmad Hasaballah/Getty Images

Američki predsednik Džozef Bajden pokušava da diplomatskim trikovima postigne za Izrael ono što nije mogao da postigne na bojnom polju, uprkos celokupnoj podršci koju su njegova administracija i njeni zapadni saveznici stekli u proteklih osam meseci, kao i diplomatsko pokriće koje su Sjedinjene Države pružile Izraelu, rekao je za RT Balkan koordinator odeljenja za međunarodne odnose Palestinske narodne partije Akel Takiz.

Političar navodi da ono što se dešava proteklih osam meseci i ponašanje Bajdenove administracije, potvrđuje da su Sjedinjene Države partner u ratu istrebljenja palestinskog naroda i da ne mogu biti pošten ili neutralan posrednik, niti mogu da tvrde da su zabrinute za živote nedužnih ljudi koje Izrael istrebljuje i američkim oružjem.

"SAD poriču da postoji genocid, da Izrael krši međunarodno pravo i sumnjaju u broj žrtava izraelskog holokausta u Gazi. Najnoviji američki nacrt, koji je Bajden izneo kao izraelski predlog, zahteva da ga odobre Hamas i Izrael! Oni opet izjavljuju da je Hamas odgovoran za nastavak rata i da treba da prihvati stav Izraela. Osim toga, ne odgovaraju na glavni zahtev sveta, a to je konačni prekid rata i povlačenje Izraela iz Gaze", kazao je Takiz.

Prema njegovim rečima, američka administracija, koja je na pragu predsedničkih izbora, u lošoj je atmosferi i pod pritiscima unutar Sjedinjenih Država, želi da prekine rat u Gazi, ali pod uslovima Izraela i da ostvari svoje deklarisane ciljeve.

Međutim, kako ocenjuje, realnost situacije na terenu govori da ti ciljevi nisu podložni vojnim dostignućima i da je Izrael uključen u rat iscrpljivanja u Gazi, koji je zapravo njega iscrpeo, kao i rat podrške Libana, Jemena i Iraka.

"Američka administracija nije mogla da promeni svoju 'jednačinu' uprkos moći, savezima i flotama koje je mobilisala u Sredozemnom i Crvenom moru. Zbog toga je Bajden pribegao otvorenom političkom manevru, koji pokušava da prikaže kao inicijativu za okončanje rata i kojim se postižu ciljevi Izraela", kazao je naš sagovornik.

Takiz ističe da je jasno posle svega da ova američko-izraelska obmana neće proći i da međunarodna zajednica, više od sedam decenija, nije u stanju da postigne pravdu palestinskom narodu i omogući mu da odredi svoju sudbinu i uspostavi svoju državu.

"Rešenje o dve države, koje je sada ponovo na stolu, nije ono koje predlažu Sjedinjene Države i Izrael, već suverena palestinska država sa granicama od 4. juna 1967. sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, rešavajući pitanje izbeglica, u skladu sa rezolucijama međunarodnog legitimiteta i oslobađanja zatvorenika. Bez toga, region će ostati izložen novim eksplozijama koje ugrožavaju mir u regionu i svetu", zaključio je naš sagovornik.

image