Svet

Agencija Mudis: Vanredni izbori ugrožavaju kreditni rejting Francuske

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Mudis" ukazuje da potencijalna politička nestabilnost predstavlja kreditni rizik s obzirom na "izazovnu fiskalnu situaciju" koju će naslediti sledeća vlada u Parizu
Agencija Mudis: Vanredni izbori ugrožavaju kreditni rejting FrancuskeGetty © Cem Ozdel/Anadolu Agency

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Mudis" upozorila je danas da vanredni parlamentarni izbori u Francuskoj predstavljaju rizik za ekonomsku reputaciju te zemlje.

Kako se navodi, vanredni izbori povećavaju rizike za fiskalnu konsolidaciju Francuske i potencijalno ugrožavaju njen kreditni rejting koji se trenutno nalazi na nivou "Aa2".

"Mudis" dodaje da potencijalna politička nestabilnost predstavlja kreditni rizik s obzirom na "izazovnu fiskalnu situaciju" koju će naslediti sledeća vlada u Parizu.
Trenutni "stabilni" izgledi za kreditni rejting bi mogli da budu smanjeni na "negativne" ako se njeni dugovi dodatno povećaju, prenosi Rojters.

Koalicija koju predvodi francuski predsednik Emanuel Makron je na nedeljnim izborima za Evropski parlament (EP) završila druga, daleko iza Nacionalnog okupljanja, na šta je Makron reagovao raspuštanjem parlamenta i raspisivanjem prevremenih parlamentarnih izbora za 30. jun i 7. jul.

image