Svet

Nova anketa u Francuskoj: Marin le Pen trijumfuje na predstojećim izborima

Istraživanje predviđa veliki skok podrške partiji Le Penove, dok će Makronova centristička alijansa verovatno imati upola manje poslanika
Nova anketa u Francuskoj: Marin le Pen trijumfuje na predstojećim izborimaGetty © Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Prvo istraživanje javnog mnjenja objavljeno nakon odluke predsednika Emanuela Makrona da raspusti parlament i raspiše izbore ukazuje da će desničarsko Nacionalno okupljanje Marin le Pen trijumfovati na istim, ali da neće osvojiti većinu mandata u Narodnoj skupštini.

Antiimigraciona, evroskeptična partija Marin le Pen osvojila bi 235 do 265 mandata, što je ogroman skok sa sadašnjih 88, ali manje od 289 potrebnih za većinu, pokazalo je istraživanje kuća "Toluna Haris interaktiv for čelendžiz", M6 i RTL, a preneo Rojters.

Makronova centristička alijansa će verovatno imati upola manje poslanika, sa 250 pašće na 125–155, dok bi levičarske partije zajedno (najavile su da će se udružiti) mogle da kontrolišu od 115 do 145 mesta.

Nije sigurno da li će Nacionalno okupljanje sklopiti koalicioni sporazum s nekim, dok postoji i opcija da se oformi široka koalicija mejnstrim partija ili pak da niko ne uspe da obezbedi većinu u parlamentu.

Prema oceni britanske agencije, Makronova odluka da raspiše izbore nakon velikog poraza njegove stranke Preporod na upravo završenim izborima za Evropski parlament otvara put desnice ka vlasti u toj zemlji.

Dodaje se i da je po raspisivanju parlamentarnih izbora u Francuskoj, usledio pad evra, ali i tamošnje berze i državnih obveznica.

Čak i ako Nacionalno okupljanje obezbedi većinu u parlamentu, Makron bi ostao predsednik još tri godine, što znači da bi i dalje bio zadužen za odbranu i spoljnu politiku, ali bi izgubio kontrolu nad unutrašnjim pitanjima, uključujući ekonomiju, bezbednost, imigracije, što bi pak moglo da utiče npr. na opstanak podrške Ukrajini – parlament mora da podrži svako izdvajanje iz državnog budžeta.

Na izborima za EP, Makronova stranka Preporod osvojila je 14,56 odsto glasova, čime je dobila 13 mandata, dok je stranka Le Penove osvojila 30 mandata sa 31,47 odsto glasova.

image