Svet

Hamas i Islamski džihad spremni da postignu sporazum o primirju u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken je ranije danas pozvao Hamas da prihvati predlog o prekidu vatre koji je izneo Izrael
Hamas i Islamski džihad spremni da postignu sporazum o primirju u Gazi© Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

Hamas i Palestinski islamski džihad izrazili su spremnost da postignu sporazum o okončanju rata u Gazi u zajedničkom saopštenju objavljenom danas.

Zvaničnik Hamasa je za Rojters naveo da je ta grupa posrednicima predala zvanični odgovor na predloženi izraelski sporazum o taocima za zatvorenike, što su potvrdili Egipat i Katar.

"Odgovor Hamasa je potvrdio stav grupe da svaki sporazum mora okončati cionističku agresiju na naš narod, izvući izraelske snage, rekonstruisati Gazu i postići ozbiljan sporazum o razmeni zatvorenika", prethodno je rekao neimenovani zvaničnik Hamasa za Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je ranije danas pozvao Hamas da prihvati predlog o prekidu vatre koji je izneo Izrael, a podržao Vašington, rekavši da su sve relevantne strane prihvatile predlog, osim te palestinske grupe.

Obraćajući se novinarima u Tel Avivu, Blinken je rekao da iako je Hamasova podrška odluci UN da podrži predlog predstavljala "znak nade", ali da rukovodstvo te grupe u Gazi treba da potpiše sporazum, prenosi "Tajms of Izrael".

image