Svet

Hamas odbio predlog o primirju: Bez kompromisa u pogledu prava svog naroda

Hamas je, međutim, rekao da je samo potvrdio svoj prethodni stav u vezi sa potrebom za sveobuhvatnim prekidom neprijateljstva
Hamas odbio predlog o primirju: Bez kompromisa u pogledu prava svog naroda© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Hamas je odbio predlog sporazuma o oslobađanju talaca i prekidu vatre koju je predstavio američki predsednik Džo Bajden krajem prošlog meseca, javlja "Tajms ov Izrael", pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

"Izrael je večeras preko posrednika dobio odgovor Hamasa. U odgovoru, Hamas je odbacio predlog za oslobađanje talaca koji je izneo predsednik Bajden", rekao je zvaničnik.

Dodao je da je Hamas "promenio glavne parametre predloga".

Hamas je u međuvremenu osporio ovaj stav. 

Odgovor Hamasa i palestinskog Islamskog džihada na najnoviji izraelski predlog o prekidu vatre sa taocima navodno uključuje amandmane na ponudu, odnosno novi vremenski okvir za oslobađanje talaca i potpuno povlačenje izraelskih trupa iz Gaze.

Rojters je citirao neimenovanog izraelskog zvaničnika koji je rekao da je palestinska militantna grupa "promenila sve glavne i najznačajnije parametre" potencijalnog sporazuma.

Član političkog biroa Hamasa tvrdi da odgovor te militantne palestinske grupe na predloženi sporazum o prekidu vatre u Gazi "otvara širok put" za postizanje dogovora.

Izat al Rišk dodao je u saopštenju da je odgovor pokreta "odgovoran, ozbiljan i pozitivan".

Hamas je, međutim, rekao da je samo potvrdio svoj prethodni stav u vezi sa potrebom za sveobuhvatnim prekidom neprijateljstva. 

"Naš odgovor je naša posvećenost onome čemu smo se ranije obavezali, prekidu vatre i potpunom povlačenju iz Gaze", rekao je visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan za libanski TV kanal Al Majadin u utorak.

Hamas "ne može da napravi kompromis u pogledu prava svog naroda ni pod kojim okolnostima", rekao je on. 

Bivši izraelski pregovarač Danijel Levi rekao je za "Al Džaziru" da su Hamas i Islamski džihad tražili izmenu predloga, zahtevajući potpuno povlačenje izraelskih trupa iz Pojasa Gaze.

On je istakao da taj zahtev nije nov, a da se može naći i u rezoluciji UN. Naglasio je da "ceo svet postavlja pitanje" koju obavezu preuzimaju SAD, kao posrednik, po ovom pitanju.

Hamas je ranije danas objavio da je dostavio odgovor katarskim i egipatskim posrednicima izražavajući spremnost da postigne dogovor.

image