Svet

Iran ukida moralnu policiju

U planu je i revizija zakona o obaveznom nošenju hidžaba, prenose arapski mediji
Iran ukida moralnu policiju

Iranske vlasti danas su donele odluku da ukinu moralnu policiju, javljaju arapski mediji, pozivajući se na kancelariju glavnog tužioca zemlje.

"Generalno tužilaštvo Irana obavestilo je da se ukida moralna policija", preneo je portal "Arab njuz", izvestili su ruski mediji.

Generalni tužilac Irana Mohamed Džafara Montazeri izjavio je da je do toga došlo jer ova služba nije imala "nikakve veze sa primenom zakona Islamske Republike".

U planu je i revizija zakona koji obavezuje sve žene u zemlji da nose hidžab.

Poslednjeg dana prošlog meseca, 30. novembra, parlamentarna komisija za kulturu održala je sednicu na kojoj se govorilo o mogućoj izmeni aktuelnog zakona.

Generalni tužilac je uverio da i parlament i pravosudni sistem aktivno rade na ovom pitanju, piše britanski "Gardijan".

Pandan moralnoj policiji u Iranu postoji i u Saudijskoj Arabiji, Sudanu i Maleziji. Glavni zadatak ovih službenika u Iranu bilo je patroliranje ulicama i parkovima kako bi se proverilo da li sve pripadnice ženskog pola nose hidžab i poštuju striktna zakonska pravila.

Odluci o ukidanju iranske moralne policije prethodili su protesti koji su buknuli u ovoj zemlji u septembru, a za koje iranski zvaničnici optužuju Zapad. Povod protesta je smrt dvadesetdvogodišnje Mahse Amini, koja, kako su preneli zapadni mediji, nije nosila hidžab na propisan način zbog čega je privedena od strane moralne policije, a potom i pretučena. Policija je demantovala ove tvrdnje navodeći da je nesrećna devojka preminula usled zdravstvenih tegoba. 

Zvanični Teheran saopštio je krajem novembra da je do sada na protestima poginulo više od 300 ljudi. Privedeno je više od 17.000. Sredinom novembra izrečena je i prva smrtna kazna zbog, kako kažu vlasti, paljenja zgrade vlade i organizovanja nereda. 

I dok je u početku protest bio stihijskog karaktera, izvor ruskog medija "Komersant" tvrdi da je sve preraslo u dosta organizovanije strukture, koje na lokalnom nivou sada koordinišu napade, uključujući i one na službe bezbednosti. Ipak, kako kaže, još uvek nije formiran jedinstven protestni skup koji bi sinhronizovano delovao na teritoriji cele države.

Iran optužuje Zapad da potpomaže razbuktavanje sukoba, finansira njegove učesnike i daje ovoj temi veliki prostor u medijima, šireći tako antiiransku propagandu. 

image