Svet

Blinken o Hamasovom odgovoru na predlog primirja: Odbijaju i ono što su prethodno prihvatili

Hamas je predložio izmene od kojih se neke kose sa stavom koji su ranije prihvatili, kaže Entoni Blinken
Blinken o Hamasovom odgovoru na predlog primirja: Odbijaju i ono što su prethodno prihvatiliGetty © Andrew Harnik / Staff

Hamasov odgovor na predlog primirja sadrži nekoliko izmena, od kojih se neke mogu razraditi, a druge ne, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken, komentarišući odgovor ovog pokreta na mirovni predlog koji je Hamasu 31. maja predat od američkog predsednika Džozefa Bajdena. 

"Hamas je predložio nekoliko izmena, o njima smo razgovarali sa našim kolegama iz Egipta i premijerom Katara. Neke od njih se mogu razraditi, druge ne", rekao je Blinken u Dohi na kraju svoje posete Kataru. 

On je istakao da je predloženi sporazum skoro identičan onome što je ranije predlagao Hamas, ali da opet nije postignut dogovor.

"Hamas je mogao da odgovori samo jednom rečju - da, ali su umesto toga čekali skoro dve nedelje, a zatim predložili još promena, od kojih se neke kose sa stavom koji su ranije prihvatili", objasnio je Blinken, te dodao:

"U nekom trenutku pregovora nađete se u tački u kojoj jedna od strana nastavlja da menja svoje zahteve, kao i da unosi izmene u zahteve koje su prethodno prihvatili. Možda će Hamas da nastavi da govori ne, a tada će ceo svet videti da je odgovornost za nastavak rata, koji su oni započeli, na njima". 

Bajden je, podsetimo, 31. maja predstavio detalje sporazuma o kojem razgovaraju Izrael i Hamas, a koji predviđa potpuni prekid vatre. U pitanju je plan u tri faze, koji je, prema njegovim rečima, predložila jevrejska država.

Nešto kasnije, ovog ponedeljka, 10. juna, Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju SAD u kojoj je izložen plan prekida vatre u Pojasu Gaze u fazama. RIA Novosti prenose da rezolucija u velikoj meri ponavlja pomenuti izraelski predlog o prekidu vatre, koji je predstavio Bajden

Za rezoluciju je glasalo 14 zemalja. Rusija je bila uzdržana. 

Zvaničnik Hamasa je istakao da njegova organizacija prihvata rezoluciju, a da Vašington treba da osigura da će je i Izrael poštovati. 

Prva faza pomenute rezolucije UN predviđa trenutni i potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih trupa iz naseljenih područja u Pojasu Gaze, oslobađanje talaca koje drži Hamas, uključujući ranjenike, starce i žene, i razmenu uhapšenih Palestinaca.

Druga faza podrazumeva prekid neprijateljstava na neodređeno vreme u zamenu za oslobađanje preostalih talaca, kao i povlačenje izraelskih trupa iz Pojasa Gaze.

Treća faza uključuje pokretanje "višegodišnjeg plana rekonstrukcije" za Pojas Gaze.

image