Svet

Francuska odustaje od izborne reforme u Novoj Kaledoniji... za sada

Nacrt zakona izazvao je višenedeljne građanske nemire, u kojima je osam osoba poginulo i pričinjena šteta od milijardu evra
Francuska odustaje od izborne reforme u Novoj Kaledoniji... za sadaGetty © NurPhoto / Contributor

Francuska će odložiti svoju kontroverznu izbornu reformu u Novoj Kaledoniji, koja je izazvala smrtonosne nerede na prekomorskoj ostrvskoj teritoriji prošlog meseca, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron je novinarima rekao da će predloženi ustavni amandman, koji je najavljen u maju i koji je francuskim državljanima koji žive u Novoj Kaledoniji više od decenije, trebalo da da pravo da glasaju na lokalnim izborima, biti "suspendovan" kako bi se omogućio "povratak u red", prenosi "Politiko".

U stvarnosti, međutim, raspuštanje francuskog parlamenta nakon što je Makron raspisao vanredne izbore kao odgovor na loš rezultat njegove stranke na prošlonedeljnim izborima za EU ​​znači da reforma ne može da se nastavi dok se ne izabere novo zakonodavno telo.

Nacrt zakona izazvao je višenedeljne građanske nemire u južnopacifičkom arhipelagu, udaljenom preko 15.000 kilometara od kontinentalne Francuske, u kojima je najmanje osam osoba poginulo i pričinjena šteta od milijardu evra.

Starosedeoci, narod Kanak, koji čine oko 40 odsto stanovništva teritorije, protive se vlasti Pariza i proširenju prava glasa na francuske naseljenike, zato što veruju da će taj potez osujetiti njihove nade za nezavisnost.

image