Svet

Vladimir Orlić imenovan za direktora BIA

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost je razmatrana i aktuelna bezbednosna situacija u regionu sa posebnim osvrtom na stanje u Republici Srbiji
Vladimir Orlić imenovan za direktora BIA© Milos Tesic/ATAImages

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je današnjom redovnom sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, saopštili su iz službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Kako su naveli, na sednici je razmatrana aktuelna bezbednosna situacija u regionu sa posebnim osvrtom na stanje u Republici Srbiji.

Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije u skladu sa Zakonom o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije.

Vladimir Orlić je rođen 1983. godine u Beogradu. Osnovnu školu je završio u Obrenovcu, a gimnaziju u Beogradu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine, u kojoj je primarno obavljao dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova.

U razgovoru sa Ljiljanom Smajlović za RT Balkan u novembru 2023. godine, Orlić je rekao da je pre toga podržavao "politiku koju je predstavljala Srpska radikalna stranka i ljude koji su je vodili u to vreme – Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića".

Bilo mu je, rekao je tada, potpuno prirodno u politici - kada je krenuo da se njom bavi - da sledi ljude koje je uvažavao.

On je u istom razgovoru rekao da aktuelna vlast neće nikakvo priznanje nezavisnosti KiM, niti će da dozvoli da takozvano Kosovo dobije mesto u UN.

"Ako je to iko govorio otvoreno u lice svakome ko ovde dođe, to je bio Aleksandar Vučić. Rekao je to i pred celim svetom, u govoru u Generalnoj skupštini UN", zaključuje Orlić. 

Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi Srpske napredne stranke 2012. i odbornik u Skupštini grada Beograda u sazivima od 2014. i 2018. godine.

Izabran je za narodnog poslanika na izborima 2014, 2016, 2020. i 2022. godine. Bio je zamenik je šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije, a u 12. sazivu (od 2020. do 2022) potpredsednik parlamenta.

Nakon izbora 2022. godine izabran je za predsednika Narodne skupštine, a na toj funkciji je bio do izbora koji su održani u decembru prošle godine.

image