Srbija i Balkan

Sastanak poslanika sa predstavnicima RTS-a i RTV-a: I SNS i opozicija se žale na pristrasnost

Ukazali smo na potpuno ostrašćen pristup koji naginje na onu stranu koja uvek kao temu na najgori način ima predstavnika države, našu stranku i ljude u vladi, rekao je Vladimir Orlić, dok je Radomir Lazović izjavio da su zatražili prisustvo opozicije u svim informativnim programima
Sastanak poslanika sa predstavnicima RTS-a i RTV-a: I SNS i opozicija se žale na pristrasnost© A.K./ATAImages

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izjavio je da su predstavnici poslaničke grupe "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" na današnjem sastanku u skupštini, kome su prisustvovali i predstavnici javnih servisa, iskazali nezadovoljstvo načinom na koji se prate aktivnosti te poslaničke grupe, ali je takođe ukazao da oni niti mogu, niti žele da uređuju javni servis.

Orlić je naveo da se ta poslanička grupa odazvala i današnjoj rundi dijaloga vlasti i opozicije u parlamentu, koji se vodi na inicijativu predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić.

"Razgovarali smo sa predstavnicima javnih servisa, RTS-a, RTV-a i naša poslanička grupa je iskazala nezadovoljstvo zbog načina na koji se pre svega u političkim emisijama, debatnim emisijama, ali i u širem smislu prate aktivnosti naše poslaničke grupe i naše stranke", rekao je Orlić novinarima u Skupštini Srbije.

On je dodao da su takođe iskazali nezadovoljstvo zbog nefer, neproporcionalnog, ali i zbog "neobjašnjivo pristrasnog načina raspodele vremena, kao i tretmana od strane onih koji te emisije vode ili uređuju".

Orlić je rekao da su predstavnici te poslaničke grupe ukazali na više primera, poput emisije "Reč na reč" u kojoj je jedan njihov predstavnik, a tri ili pet predstavnika opozicije gde je u samom startu jasno da nema fer odnosa.

"Na to smo ukazali i zaista nije bilo načina da se tom argumentu oponira ni od strane drugih učesnika sastanka, kao ni od strane predstavnika RTS-a. Govorili smo i o drugim emisijama i o tome da je potpuno ostrašćen pristup, naginjući uvek na onu stranu koja uvek kao temu na najgori način ima i predstavnika države i našu stranku i ljude u Vladi Srbije. Ali mi ne možemo da uređujemo javni servis niti to želimo da radimo", rekao je Orlić.

Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je posle sastanka poslaničkih grupa sa predstavnicima javnih servisa u Narodnoj skupštini, da je opozicija i danas potvrdila zahtev iz septembra prošle godine kojim se, kako je rekao, traži proporcionalna zastupljenost svih opozicionih parlamentarnih grupa u informativnim emisijama RTS-a.

"Ovo bi mogao da bude korak koji bi bio merljiv i konkretan pokazatelj da nešto želi da se uradi", rekao je Lazović novinarima u parlamentu i dodao da je to praksa koja je primenjena i u drugim evropskim državama.

Lazović je naveo da su na sastanku tražili i prisustvo opozicije u svim informativnim programima, da mogu da pojasne svoje stavove i ključne probleme.

"Ali ne govorim samo o opoziciji već da treba da se na kritički način sagleda realnost u Srbiji", naveo je Lazović.

On je rekao da ne zna da li će doći do promena, ali da to traže, te da je na vlastima da odgovore.

"Takođe, iznet je zahtev i da u skupštinsku proceduru uđe naša inicijativa za smenu članova Saveta REM-a koju smo predali već dva puta. Mi ćemo učestvovati u ovim razgovorima, ali ćemo i izveštavati o svemu što se na njima dešava", rekao je Lazović.

On je ocenio da je jedan od ključnih problema u prethodnoj kampanji bilo nepristrasno i neprofesionalno izveštavanje, tvrdeći da je 91 odsto prostora u informativnim emisijama na javnom servisu bilo posvećeno vladajućoj stranci i predsedniku.

"Tražili smo da se to promeni tako što smo ponudili neka konkretna rešenja", rekao je Lazović.

image