Srbija i Balkan

U Skupštini Srbije završeni razgovori vlasti i dela opozicije: Ko se nije odazvao (VIDEO)

Poslanik pokreta "Mi – Snaga naroda, dr Branimir Nestorović" Aleksandar Pavić rekao je za RT Balkan da se ne odazivaju sastanke gde su prisutne NVO koje finansira Zapad

U Skupštini Srbije oko 15 časova završen je sastanak predsednice parlamenta Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

Na sastanak, koji je počeo nešto posle 13.00 časova, su došli poslanici SNS, SPS, PUPS, JS, SVM, SDPS, a iz opozicije Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije, Mi - glas iz naroda.

Pokret "Mi – Snaga naroda, dr Branimir Nestorović" nije učestvovao na ovom, ali ni na prethodnim sastancima u vezi sa "unapređenjem izbornog procesa". Poslanička grupa ovog pokreta odbila je da učestvuje na ovim razgovorima upravo zbog prisustva ovih NVO koje finansira Zapad, zbog čega je i poslala dopis generalnom sekretaru Narodne Skupštine Srbije.

"Kao i na prethodnom sastanku, tu prisustvuju predstavnici nevladinog sektora koji finansiraju zapadne ambasade i zapadne države. Mi smo u dopisu već bili jasni — pitali smo zbog čega prisustvuju nevladine organizacije koje narod nije birao, koje nemaju veze sa skupštinom, i rekli smo da nećemo da unižavamo dostojanstvo skupštine tako što ćemo da dajemo njima legitimitet", kaže poslanik Aleksandar Pavić za RT Balkan.

"Mi nismo dobili odgovor od generalnog sekretara skupštine, zašto oni tu prisustvuju – to su CRTA, CeSID, Transparentnost Srbija. Zbog toga mi nećemo da učestvujemo u tome da se stranci mešaju u naše izborno zakonodavstvo, uslove i unutrašnji politički život, i zato se mi ne odazivamo na takve sastanke gde su prisutne NVO koje finansira Zapad", ističe Pavić.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici Demokratske stranke, kao ni predstavnici stranaka koje su najavile da neće izaći na izbore - Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicije NADA.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici CeSID-a, CRTA-e i Transparentnosti Srbija.

Opozicija predlaže novi zakon za ljude koji su nedavno promenili adrese 

Poslanica Zeleno-levog fronta (ZLF) Jelena Jerinić izjavila je da je na sastanku dogovoreno da opozicija tokom vikenda podnese predlog zakona kojim bi se građanima koji su promenili prebivalište u prethodnih godinu dana onemogućilo da glasaju na novoj adresi.

Posle sastanka o unapređenju izbornog procesa, Jerenić je rekla da je tema o kojoj se govorilo bila formiranje radnih tela za ispunjavanje preporuka ODIHR i unapređenje biračkog spiskom.

Ona je rekla da je postignuta saglasnost za radnu grupu za ispunjavanje preporuka ODIHR i da će joj predsedavati neko iz civilnog društva.

Jerenić je dodala da su neki od njihovih komentara bili uvaženi – da se prioritetno radi na preporukama koje mogu biti ispunjene do 2. juna.

Ona je istakla da su tražili da se na prvoj narednoj sednici usvoji da ljudi koji su u prethodnih 12 meseci promenili prebivalište ne mogu da glasaju na novim adresama.

"Druga strana je pitala kako je to moguće, mi smo se obavezali da tokom vikenda dostavimo predlog zakona", rekla je Jerinić.

Kopredsednica ZLF Biljana Đorđević rekla je da nisu postigli nikakav napredak kada je reč o Komisiji za reviziju biračkog spiska.

Na pitanje o sastanku sa predstavnicima RTS i RTV, Jerinić je istakla da se nije odustalo od tog sastanka, već je sastanak odložen za ponedeljak, dodavši da je to odugovlačenje Srpske napredne stranke.

Beogradski i lokalni izbori raspisani su za 2. jun.

image
VV inauguration
banner