Srbija i Balkan

Beogradski i lokalni izbori raspisani za 2. jun

Odluka o raspisivanju izbora potpisana u Domu Narodne Skupštine

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić raspisala je izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Srbiji za 2. jun. Nakon što je Narodna skupština Republike Srbije dvotrećinskom većinom usvojila izmene i dopune zakona o lokalnim izborima, kao rezultat uspešnog dijaloga parlamentarnih stranaka, stekli su se uslovi za raspisivanje izbora u 66 jedinica lokalne samouprave.

"Izbori u ovim lokalnim samoupravama održaće se na isti dan kada i izbori za odbornike u Skupštini grada Beograda, odnosno 2. juna. Radujemo se što smo iz parlamenta poslali snažnu poruku svim našim građanima, da smo kao njihovi izabrani predstavnici kadri i sposobni da razgovaramo i postigne dogovor, uprkos svim našim razlikama. Smatram da je ovakav dogovor pobeda svih odgovornih ljudi", izjavila je Brnabić.

Ona je iskoristila priliku da još jednom pozovem sve političke aktere da vode računa o tome da politika ne treba i ne sme da bude sredstvo koje razdvaja ljude.

"Naša je zajednička obaveza da se naš politički sistem razvija u demokratskom pravcu, koji promoviše dijalog, uzajamno poštovanje i veći stepen razumevanja. Kao predsednica Skupštine, nastaviću da insistiram da ovo najviše predstavničko telo svih građana Srbije, poštuje i promoviše upravo takve vrednosti.  Želim svima uspešne izbore", poručila je Brnabić.

Lokalni izbori biće održani u onim opštinama u kojima nisu održani u decembru.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 23. aprila izmene i dopune zakona o lokalnim izborima kojima su pomereni rokovi za raspisivanje izbora, što je bio jedan od zahteva opozicije u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova koji je vođen od 1. aprila na inicijativu Ane Brnabić.

Na ovaj način stvoreni su uslovi da se spoje beogradski i lokalni izbori i da budu održani 2. juna.

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić raspisao je za 2. jun izbore za odbornike u 17 gradskih opština.

"Od danas počinju da teku rokovi za vršenje izbornih radnji", rekao je Šapić, saopštio je Beoinfo.

On je poželeo sreću svim učesnicima izbora i građanima koji, kako je naveo, pored predstavnika u skupštinama gradskih opština, biraju i svoje predstavnike za Skupštinu Grada Beograda.

Privremeni organ Grada Beograda je na današnjoj, osmoj sednici, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, doneo Odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradskih opština Grada Beograda.

image
VV inauguration
banner