Srbija i Balkan

Kako se podelila prozapadna opozicija: Ko neće s kim na izbore?

Možda prozapadna opozicija ne zna šta hoće, ali sada već znamo ko s kim iz "Srbije protiv nasilja" definitivno neće
Kako se podelila prozapadna opozicija: Ko neće s kim na izbore?© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

Izborna trka samo što nije počela, a "takmičari" iz prozapadne koalicije "Srbija protiv nasilja" i dalje se komešaju ispred startne pozicije, ni sami ne znajući da li će se uključiti u nadmetanje čija su glavna nagrada mandati u Skupštini grada. 

"Srbija protiv nasilja" raspala se na dve grupe – one koji kažu "Biram borbu" i one druge koji smatraju da je najbolje rešenje bojkot beogradskih izbora zakazanih za drugi jun.  

Zeleno-levi front  (Radomir Lazović), Narodni pokret Srbije (Miroslav Aleksić), Ekološki ustanak (Aleksandar Jovanović Ćuta), Demokratska stranka (Zoran Lutovac), Pokret slobodnih građana (Pavle Grbović) i Novo lice Srbije (Miloš Parandilović) na konferenciji za novinare predstavili su dalji plan izlaska na beogradske i lokalne izbore izlazeći pred javnost sa velikim transparentom "Biram borbu!" i obećali da nijedan grad, opštinu ili mesnu zajednicu neće predati SNS-u.

Neće, zavetuju se, reći nijednu lošu reč o svojim kolegama koji su odlučili da bojkotuju izbore.

A u taboru onih koji su rešili da ovu izbornu trku "preskoče" jesu Dragan Đilas (Stranka slobode i pravde) i Zdravko Ponoš (Srbija Centar). Što se tiče poslednje stranke dojučerašnje koalicije – Zajedno – oni više nisu zajedno.

Budući da se njihova partija odlučila da bojkotuje izbore, čitav beogradski odbor ove stranke, na čelu sa Đorđem Miketićem rešio je da kolektivno istupi iz stranke.

Pitanje je da li će i Ponošu partijske kolege ostati na broju, budući da je on, gostujući u "Utisku nedelje" otvoreno rekao, da iako je partija odlučila da bojkotuje beogradske izbore, da je drugačija situacija kada su u pitanju ostali lokalni izbori.

"Prepustili smo našim mesnim odborima da rade ono što je najbolje za njih, naš odbor u Novom Sadu će imati slobodu izbora i tako treba da bude svuda", rekao je Ponoš.

Što se tiče Miketića i ostale odbegle družine iz stranke Zajedno, ostaje da se vidi da li će se oni priključiti kolegama iz dojučerašnje zajedničke koalicije i sada zajedno sa njima izaći na izbore, ili će izbornu trku trčati samostalno.

Ostaje NADA

"Srbija protiv nasilja" više nema šest partija u svom sastavu, a ideja da se sve može "Zajedno", očigledno je počela da bledi. Dok se njegove dojučerašnje kolege zaklinju da neće pričati ništa loše o bivšim saveznicima, Draganu Đilasu prilično je teško pao ovaj raskid. On je tako okrivio Zeleno-levi front da je dan ranije odlučio da će izaći na beogradske izbore, čak i ako oni budu samo beogradski, odnosno ako ne bude spajanja sa lokalnim izborima.

Svaki rastanak teško pada, ali uteha za "Srbiju protiv nasilja" sada može da bude to što im, osim SRCA, ostaje i NADA.

Ova prozapadna koalicija je neposredno pred donošenje odluke o izborima i  rascep, potpisala "Dogovor za poštene izbore", sa Proglasom i koalicijom NADA (POKS i Novi DSS), a novi saveznici apsolutno podržavaju ideju o bojkotu. Jer, kako je to rekla i sama Marinika Tepić "obavezali smo se da na izbore nećemo izaći dok se izborni uslovi ne ispune".

Gradski odbor Novog DSS-a jednoglasno je odlučio da ne učestvuje na beogradskim izborima 2. juna jer "nema elementarnih uslova za njihovo fer i pošteno održavanje".

"Novi DSS neće učestvovati na takozvanim izborima koje je raspisala predsednica Skupštine Ana Brnabić, ni na gradskim ni na opštinskim izborima u Beogradu jer ne postoje osnovni uslovi za njihovo fer i pošteno održavanje", saopštili su, dodajući da bi "svako učešće na takozvanim izborima značilo davanje legitimiteta vladajućem režimu i nedemokratskim principima".

Predrag Marsenić iz Novog DSS-a poručio je da "što se tiče lokalnih izbora u Srbiji, ako neko misli da je u stanju, nećemo mu zabraniti".

Ostaje da se vidi šta će se desiti do finiša izborne trke, ali s obzirom na tempo kojim se za samo nekoliko dana "usitnila" nekada najveća opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja", ali i na činjenicu da je do izbora ostalo više od mesec dana, sigurno je da je pred nama turbulentna izborna kampanja. Videćemo ko će s kim istrčati ovu trku do kraja, kao i da li će na stazi biti saplitanja i podmetanja među bivšim igračima istog tima.

image
VV inauguration
banner