Srbija i Balkan

Hamletovska dilema opozicije postala još veća: Bojkot ili izbori, pitanje je sad

Potez predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da prihvati zahtev prozapadne opozicije o objedinjavanju izbora doveo je ovaj blok u još veću dilemu da li da izađu na izbore ili da ih bojkotuju
Hamletovska dilema opozicije postala još veća: Bojkot ili izbori, pitanje je sad© A.K./ATAImages

Nakon što je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić odlučila da objedini lokalne i beogradske izbore, što je bio zahtev prozapadne opozicije, "Srbija protiv nasilja" zakazala je hitan sastanak.

Iako su prvobitno najavili da će odluku o bojkotu izbora doneti u petak, koalicija će se ipak sastati večeras.

Vlast je prihvatila zahtev predsednika Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića koji je tražio da izbori budu objedinjeni, te da se tek onda vidi da li će opozicija izaći na njih.

Već su stigle reakcije stranaka ovog bloka na ustupak vlasti.

Zdravko Ponoš, predsednik stranke Srbija-centar rekao je da ponuda da izbori budu istog dana nije dobra. "Kasno je za sreću, rano je za tugu", prokomentarisao je Ponoš.

On je najavio da će koalicija "Srbija protiv nasilja" razgovarati o novom momentu, a da je potrebno zadržati jedinstvo unutar koalicije.

Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekao je da je u pitanju značajan uspeh opozicije, te da su naterali SNS da ustukne.

"Koalicija danas ima sastanak na kojem ćemo doneti konačnu odluku. Ja smatram da je ovo način da se krene dalje i da se izađe iz krize. Obećali smo da ćemo učiniti sve da se izbegne bojkot, jer smatramo da je to loše rešenje", kaže Lazović.

Svoje oduševljenje pokazao je i lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović koji je naveo postignute uspehe, kako ih on vidi, i dodao im to da su dobili spajanje svih lokalnih izbora 2. juna.

"Čekamo da komisija za reviziju biračkog spiska počne da radi svoj posao i imamo sve preduslove za pobedu", poručuje Grbović.

Sa druge strane, kopredsednik stranke "Zajedno" Nebojša Zelenović nije oduševljen ustupkom vlasti.

"Kakve veze ima kada su, kada izbori nisu. Prvo uslovi", naveo je Zelenović.

Predsednik stranke Novo lice Srbije Miloš Parandilović izjavio je da će kolegama iz opozicije predložiti da izađu na izbore nakon što su objedinjeni.

"Bojkot izbora je besmislen. Smatram da opozicija mora da se bori. Niko za Srbijom neće zaplakati ako nama do nje nije stalo. Na sednici predsedništva Srbije protiv nasilja predložiću da učestvujemo na izborima 2. juna", rekao je on.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da odluka Brnabićeve ne može da bude pozitivna jer nema mnogo vremena do izbora, zbog čega je opozicija dovedena u situaciju da mora brzo da reaguje.

"Ana Brnabić i Aleksandar Vučić su uradili ono što sam mislio da će uraditi – da nam pojedu vreme i onda da nas zavaravaju nekom pričom da će lokalni izbori biti u septembru i tako dalje, pa su onda uradili ovo što su danas uradili – spakovali sve izbore 2. juna. To opoziciju dovodi u situaciju da mora brzo da reaguje. Biće sve poznato posle sastanka danas popodne", rekao je on.

Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović izjavio je da je njegov stav da ne bi trebalo učestvovati na izborima, te da bi trebalo pustiti "Vučića da se igra sam", a da mu oni odgovore na ulici.

"Prekasno je. Mi smo uputili poziv pre više od četiri nedelje, a vlast je sama birala rokove koji su najkasniji mogući. Mi moramo da budemo posvećeni krajnjem cilju, a to je pomeranje svih izbora na jesen, nakon što se ostvare elementarni uslovi za koliko, toliko fer izbore", ponavlja Jovanović.

"Proglas" se opet aktivirao

Oglasio se i "Proglas" koji je održao novu konferenciju za novinare sa koje je poručeno da će građane pozvati u borbu za ispunjenje minimuma uslova za fer i poštene izbore.

"Ovo nije poziv na bojkot, ovo je poziv na borbu za izborne uslove, upravo da do bojkota ne bi došlo. Da li ima dovoljno vremena da se ti uslovi ispune do 2. juna? Sumnjamo, mislimo da je jesen mnogo realnija, ali o tome će odlučiti partije koje učestvuju na izborima. Na nama je da se zajedno sa građanima borimo za izborne uslove koje će omogućiti teren za fer i poštenu izbornu utakmicu", rekao je glumac Dragan Bjelogrlić.

Najavio je za petak emitovanje dokumentarnog filma "Sistemska prevara" na N1 koji je uradio "Proglas", kao i da će početkom maja krenuti u mitinge i tribine širom Srbije.

image
VV inauguration
banner