Srbija i Balkan

Iza kulisa sastanka vlasti i opozicije: Ideja o pomeranju izbora u Beogradu je neprihvatljiva

Koalicija Srbija protiv nasilja traži da se beogradski izbori sada odlože, na neki datum kada bi se održali i svi lokalni izbori, rekao je Branko Pavlović, dodajući da je Brnabićeva rekla da to uopšte nije na stolu i da o tome nema razgovora
Iza kulisa sastanka vlasti i opozicije: Ideja o pomeranju izbora u Beogradu je neprihvatljiva© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Nosilac liste i kandidat za gradonačelnika grupe građana Mi - glas iz naroda Branko Pavlović je, nakon jučerašnjeg sastanka poslaničkih grupa vlasti i opozicije, ocenio da je bila greška što su kolegijumu prisustvovala četiri strana ambasadora, te da to nikako ne bi smelo da se ponovi, jer bi to značilo da je Srbija protektorat, a ne suverena država.

"Na sastanku ih je bilo četvoro i to nije dobro, jer se dovodi u pitanje suvereno odlučivanje Srbije", istakao je Pavlović za RT Balkan, dodajući da je predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla da mogu da budu predloženi i drugi ambasadori, a da je on rekao da bi to pogoršalo našu suverenost u odlučivanju.

U Skupštini Srbije juče je nastavljen rad kolegijuma na kome se govorilo o primeni preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), a raspravljalo se i o tri zahteva opozicije za predstojeće beogradske i lokalne izbore.

Pavlović se osvrnuo na predlog koalicije Srbija protiv nasilja da dođe do pomeranja datuma izbora u Beogradu, koji su zakazani za 2. jun.

"Oni su na prva dva kolegijuma rekli da svi lokalni izbori treba da budu 2. juna, kada su i beogradski, što smo mi podržali, ali uvažavajući da je to zaista na ivici ustavnosti i mogućnosti da se to postigne. Tu bi se datum za raspisivanje izbora još pomerio", naglasio je Pavlović.

On je ocenio da nepristajanje vlasti na nešto ne može voditi prekidu pregovora i tvrdnji da se događaju neke stvari koje zahtevaju bojkot.

"Mi smo podržali stav da to bude 2. juna, ali smo vrlo oštro osudili SPN i NADU zbog toga što su zapretili prekidom pregovora i bojkotom", istakao je.

Kako kaže, SPN je juče došao sa drugim zahtevom.

"Oni sada traže da se beogradski izbori odlože, na neki datum kada bi se održali i svi lokalni izbori", rekao je, dodajući da je Brnabićeva rekla da to uopšte nije na stolu i da o tome nema govora, kao i da je predložila da se svi lokalni izbori mimo Beograda održe istog dana.

Pavlović se potom osvrnuo na druge predloge koalicije Srbija protiv nasilja, naglasivši da su oni takođe nerazrađeni.

"Formiranje Komisije koja bi imala pravo nadzora. Šta znači pravo nadzora? Jesu li oni neki drugostepeni organ državnom organu, je l' oni imaju neka inspekcijska prava, ili prava kontrole zakonitosti u smislu kontrole rešenja da ukidaju neke odluke prvostepenih organa ili imaju pravo nadzora u slučaju punog uvida u to šta rade državni organi?", zapitao se Pavlović.

"To je kod njih nejasno i u drugom delu kada govore o komisiji oni kažu da imaju pravo revizije spiskova. Šta to znači? Da li to znači da bi ta komisija imala pravo da briše i upisuje nekoga u biračke spiskove? Prebivalište i pravo da budeš upisan u birački spisak je ljudsko pravo i ono se u svakom konkretnom slučaju mora utvrđivati u upravnom postupku. Ne možeš nikakvom komisijom, koja bi imala nadovlašćenja u odnosu na postojeće državne organe, to utvrđivati", rekao je Pavlović, dodajući da im je ukazano još od prvog puta kada su došli da mora pravno da se razradi šta to znači.

On je naglasio da ne može da se postupa po takvom zahtevu, dok se ne sedne i ne dogovori šta će biti sa nadležnostima, šta to tačno znači i da se isključi svaka mogućnost da ta komisija postaje neki ad hok naddržavni organ.

Onda se osvrnuo na treći deo, koji se odnosi na medijske zahteve.

"Tu je bila ideja da se sedne sa predstavnicima RTS-a i RTV-a, to je bilo načelno prihvatljivo - da se definiše šta bi moglo da se koriguje u njihovom radu i kako preciznije da definišemo njihove obaveze ravnomernog predstavljanja. U tom smislu treba sa njima razgovarati, a to da oni istinito izveštavaju... Pa oni će svakako reći da to već rade", smatra on.

"Samo taj element je prihvatljiv za raspravu i šta bi mogla da budu ograničenja u pogledu da ne dođe do zloupotrebe funkcionerske kampanje, a da se ne zadire u uređivačku politiku RTS-a i RTV-a", dodaje.

Smatra da predlog koji je SPN iznela nije baš operativan, ali i to se može, kako ističe, kroz razgovor popravljati.

"Komisija i mediji se daju kroz razgovore popraviti, ali njihov zahtev koji u stvari ide na leks specijalis kad kaže da se raspisani izbori prekinu i da se odlože za neki drugi datum, to je za nas iz Mi - glas iz naroda neprihvaljivo", kaže on.

On je zaključio da je atmosfera na kolegijumima dobra, da oni daju vrlo veliku mogućnost saradnje i dogovaranja, a da za sada nema ni jedne indicije da se položaj vladajuće grupacije u tim formatima zloupotrebljava na bilo koji način.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner