Srbija i Balkan

Brnabićeva pozvala na nove razgovore: Primena preporuka ODIHR-a, pozivane i NVO

Predsednica Skupštine je uputila molbu da za sastanak predstavnici stranaka pripreme sve eventualne komentare
Brnabićeva pozvala na nove razgovore: Primena preporuka ODIHR-a, pozivane i NVO© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Dijalog o primeni preporuka ODIHR-a u Srbiji biće nastavljen u četvrtak za kada je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić pozvala na nove razgovore sve poslaničke grupe.

U pozivu na sastanak u 10 sati Brnabićeva je navela da joj je želja da se u okviru Narodne skupštine, kao institucije sa najvećim demokratskim kapacitetom nastav dijalog o temi oko koje nesumnjivo postoji širok politički konsenzus.

U fokusu sastanka će biti radne verzije izmena zakona koje je u svrhu primene preporuka pripremila Radna grupa vlade.

"Napominjem da ću, u cilju podizanja inkluzivnosti i transparentnosti celog procesa primene preporuka ODIHR, na sastanak pozvati predstavnike relevantnih organizacija civilnog društva (CeSid, CRTA, Transparentnost Srbija) i međunarodne partnere sa kojima naša zemlja od 2019. godine aktivno sarađuje na planu unapređenja izbornog procesa, kao i predstavnike Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava u koordinaciji i praćenju primene preporuka za unapređenje izbornog procesa", navodi se u pismu.

Brnabićeva je uputila molbu da za sastanak predstavnici stranaka pripreme sve eventualne komentare, predloge za izmene ili dopune radnih verzija izmenjenih zakona, a kako bi se što pre krenulo u proceduru njihovog usvajanja na sednici Narodne skupštine.

image