Srbija i Balkan

Kolegijum vlasti i opozicije završen bez dogovora; Brnabićeva: Opozicija ponovila ultimatum

Vlast i opozicija su se prvi put posle decembarskih izbora našli za istim stolom u parlamentu u ponedeljak, 1. aprila
Kolegijum vlasti i opozicije završen bez dogovora; Brnabićeva: Opozicija ponovila ultimatum© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Kolegijum o poboljšanju izbornih uslova između predstavnika opozicije i vlasti, predvođen predsednicom parlamenta Anom Brnabić, završen je u Skupštini Srbije bez dogovora.

Brnabićeva je posle sastanka izjavila da joj je žao što nije postignut dogovor, i navela da je opozicija ponovila ultimatum. 

Ona je dodala da opozicija nije želela ni da razmotri alternativne predloge koje je iznela.

"Predstavnici opozicije okupljeni oko koalicije 'Srbija protiv nasilja' nisu želeli da razmotre alternativni predlog. Nisam došla da kažem 'ne' već sam od ponedeljka razmišljala šta sam mogla da im ponudim da im izađemo u susret da se dođe do kompromisa. Kompromis je ključna reč", poručila je Brnabićeva na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije.

Ona je dodala da je opozicija, nažalost, ponovila svoj ultimatum.

"Ne mislim da je dobro, posebno u politici, razgovarati jezikom ultimatuma i nadam se da će ponovo razmotriti ono što smo im ponudili", dodala je Brnabić.

Ona je rekla da joj je posebno zabrinjavajuće što su predstavnici SPN odbili eksplicitno da rade zajedno na daljoj implementaciji preporuka ODIHR.

"Moja vrata ostaju otvoreno i time sam zaključila današnji sastanak", rekla je Brnabiić.

Na sastanak nisu došli predstavnici poslaničke grupe "Mi – Glas (Snaga) iz naroda dr Branimir Nestorović", kao i predstavnici poslaničke grupe "Ekološki ustanak" koju predvodi Aleksandar Jovanović Ćuta.

Lukić: Ne prihvatamo da nam stranci određuju uslove

Branko Lukić iz poslaničke grupe "Mi - Glas (Snaga) iz naroda dr Branimir Nestorović" rekao je da oni nisu došli na kolegijum, jer smatraju da to njih ne dotiče, te da ne prihvataju da stranci određuju uslove.

"Čak i kada bismo sve to što je traženo potpisali, ne prihvatamo da stranci određuju izborne uslove u Srbiji", rekao je on za RT Balkan, dodajući da je to njihov principijelni stav.

"Nismo bili deo tog procesa od početka, to je na Đilasovoj opoziciji i vlasti, pa neka između sebe rešavaju, mi nećemo u tome uopšte da učestvujemo", naglasio je Lukić, dodajući da će oni učiniti sve da izborni proces bude zakonit.

Iz koalicije "Srbija protiv nasilja" prethodno su poručili da su dali rok vlastima do danas da odgovore na sva tri uslova.

Kopredsednik Zeleno-levog fronta, učesnika dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima Radomir Lazović rekao je za "Danas" da predstavnici vlasti ne samo da nisu prihvatili spajanje beogradskih i lokalnih izbora nego se iz materijala koji su poslali uoči sastanka može zaključiti da nemaju nameru da ispunjavaju predloge ODIHR uopšte.

Posle sat i po opozicionari su saopštili da je dijalog propao.

Aleksić: Vlast nije pristala da se svi lokalni izbori održe u istom danu

Predstavnik koalicije Srbija protiv nasilja Miroslav Aleksić rekao je da vlast nije pristala da se svi lokalni izbori održe u istom danu i da nepristajanje na to potvrđuje njihovu nameru da i u narednom izbornom procesu nastave da rade ono što su radili - seljenje birača, pritisak na birače, kao i fantomski birači.

"Mi želimo da izađemo na izbore, ali vlast je odabrala da na izbore ide bez opozicije. Ili ćemo imati izbore ili nećemo", rekao je Aleksić na konferenciji za novinare posle kolegijuma o poboljšanju izbornih uslova sa predstavnicima vlasti.

Kako je dodao, vlast nema odgovor na pitanje opozicije zašto je nemoguće da se svi lokalni izbori održe u istom danu.

Dodao je da ih je predsednica skupštine Ana Brnabić obavestila da će danas raspisati beogradske izbore.

Lutovac: Došli smo sa minimalnim zahtevima

Zoran Lutovac iz Demokratske stranke poručio je da su oni došli sa minimalnim zahtevima da se održe fer izbori, ali im je Brnabićeva rekla da ne vidi problem, a šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov je istakao da ako "mi ne učestvujemo u ovome, oni imaju dovoljnu većinu da učestvuju sami".

Na kolegujum su se odazvale sve poslaničke grupe vladajuće koalicije SNS, SPS, SDPS, JS, PUPS, SVM, Stranka pravde i pomirenja, kao i predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA.

Sastanak je počeo nešto posle devet časova, a raspravljalo se i o tri zahteva opozicije za predstojeće beogradske i lokalne izbore.

Kako javlja N1, Brnabić je istakla da ni SNS nije zadovoljan radom javnog servisa i predložila da se razgovara sa rukovodstvom RTS-a, ali i rukovodstvima televizija N1 i Nove S.

Vlast i opozicija su se prvi put posle decembarskih izbora našli za istim stolom u parlamentu u ponedeljak, 1. aprila, kako bi razgovarali o izbornim uslovima, ali dogovor, kako je rečeno novinarima, nije bio postignut, preneo je Tanjug.

Brnabićeva je posle razgovora rekla da je vladajuća koalicija prihvatila dva od tri zahteva opozicije – da se formira nezavisna komisija koja bi vršila kontrolu i reviziju biračkog spiska i da javni servis počne objektivno da izveštava i da bude svima podjednako dostupan.

Predsednica Skupštine Srbije je tada istakla da jedini zahtev koji nisu mogli da prihvate je da beogradski i izbori na lokalu, koji nisu održani u decembru, budu održani istog dana.

image