Srbija i Balkan

Tri zahteva prozapadne opozicije: Ultimatum do srede, vlast odgovorila da pristaje na dva zahteva

U dokumentu koji su predstavili iz prozapadne opozicije piše da će insistirati na ispunjenju svih preporuka iz izveštaja ODIHR-a
Tri zahteva prozapadne opozicije: Ultimatum do srede, vlast odgovorila da pristaje na dva zahteva© R.Z./ATAImages

Predstavnici stranaka sa liste "Srbija protiv nasilja", kao i koalicije NADA na kolegijumu u Skupštini Srbije postavili su vlasti tri uslova pred nove beogradske izbore.

Prvi zahtev je da se pre izbora formira komisija od predstavnika vlasti, opozicije i organizacija civilnog sektora koja će imati izvršna ovlašćenja, nadležnost da izvrši nadzor nad biračkim spiskom, kao i da ima kontrolu nad njim.

Drugi zahtev je da javni servisi, kako kažu, počnu sa profesionalnim i odgovornim izveštavanjem i da u programu učesnici izbora imaju priliku da budu ravnopravno predstavljeni. Traže i da u udarnim terminima informativnog programa javni servis izveštava istinito i nepristrasno o aktivnostima svih učesnika izbora. U ovom uslovu je da javni servis izvesti o izveštajima ODIHR-a, nevladine organizacije CRTA i ostalih o navodnim nepravilnostima tokom izbora 17. decembra 2023.

Treći zahtev je da svi lokalni izbori koji bi trebalo da budu održani ove godine budu u isto vreme kad i izbori za Skupštinu Beograda.

U dokumentu koji su predstavili iz prozapadne opozicije piše da će insistirati na ispunjenju svih preporuka iz izveštaja ODIHR-a.

"Smatramo da bez ispunjenja ovih minimalnih zahteva izbori neće biti ni slobodni, ni pošteni i u tom slučaju ne smeju da budu održani", zaključuje se u tekstu.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je vladajuća koalicije prihvatila dva od tri zahteva opozicije – da se formira nezavisna komisija koja bi vršila kontrolu i reviziju biračkog spiska i da javni servis počne objektivno da izveštav i da bude svima podjednako dostupan.

Na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije posle Kolegijuma na čijem dnevnom redu je bila primena preporuka ODIHR-a, Brnabićeva je istakla da jedini zahtev koji nisu mogli da prihvate je da beogradski i izbori na lokalu koji nisu održani u decembru budu održani istog dana.

"Treću tačku ne možemo da prihvatimo, jer zadire duboko u demokratske norme i principe, jer se traži da se nekom nasilno skrati ili produži mandat. Onda nemate ni Ustav ni demokratiju. Izašli smo u susret i prethodnoj vladi i gradskoj skupštini, jer smo skratili mandat za tri godine, pošto su izbori bili 2022", navela je Brnabićeva.

image