Srbija i Balkan

Lideri prozapadne opozicije: Nećemo izaći na izbore ako se uslovi ne promene

Govoreći o francusko-nemačkom sporazumu o KiM, Miloš Jovanović je rekao da ko god dođe na vlast u budućnosti mora da poništi taj sporazum
Lideri prozapadne opozicije: Nećemo izaći na izbore ako se uslovi ne promene© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Lideri opozicionih koalicija "Srbija protiv nasilja" i "Nada", Marinika Tepić i Miloš Jovanović, izjavili su da učešće na ponovljenim izborima nije moguće ako vlast u potpunosti ne primeni preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da će predstavnici koalicije NADA i "Srbije protiv nasilja" uskoro imati sastanak, ali da ako vlast ne prihvati fer, demokratske i poštene izbore, opozicija na njih neće izaći, i takvih izbora neće biti.

Jovanović je za nedeljnik "Vreme" rekao da vlast ne radi ništa na reviziji i kontroli biračkih spiskova i slobodi medija, i da se on lično plaši da neće omogućiti demokratske izbore.

"Ako nema poštenih izbora, onda ih neće ni biti. Da li to znači sprečavanje da se izbori održe, ima tu mnogo ideja", istakao je lider Novog DSS-a.

Prema njegovim rečima, opozicija ne može sama i građani treba da kažu dosta je bilo, jer se klizi u ozbiljnu diktaturu.

"Svedoci smo Male Krsne svaki dan i ako to ne možemo da sprečimo, možemo odmah da proglasimo Vučića za maršala. Bili bismo zaista budale i neodgovorni pred građanima da prihvatimo izbore pod postojećim nepromenjenim uslovima", naveo je Jovanović.

On je dodao da je načelno za dve kolone opozicije, zato što "zna mnogo ljudi na desnici koji ne bi prihvatili predizborni savez sa koalicijom 'Srbija protiv nasilja'".

"Ima jedna opcija u kojoj opozicija pod istim krovom ima smisla, a to je ako se tenzija toliko digne i dođe do oštre polarizacije između vaskolike opozicije i režima", rekao je Jovanović.

Govoreći o francusko-nemačkom sporazumu o KiM, predsednik Novog DSS-a je kazao da ko god dođe na vlast u budućnosti mora da poništi taj sporazum.

"Zato što je sporazum protivustavan i kao takav ništavan za Srbiju. Ako se borimo za pravnu državu, to podrazumeva slobodne izbore, poštovanje Ustava i princip teritorijalne celovitosti", zaključio je Jovanović.

Tepićeva: Nemoguće učestvovati na izborima

Jedna od liderki koalicije "Srbija protiv nasilja" i članica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da nije došlo do pomaka u primeni preporuka ODIHR-a i da je nemoguće učestvovati na izborima.

Ona je podsetila da je deo opozicije od Vlade Srbije i Skupštine tražio da se počne sa dijalogom radi obezbeđivanja uslova za izbore, ali da odgovora još nema.

Tepićeva je za nedeljnik "NIN" rekla da je "pesimistična" kada je reč o rokovima.

"Ako izbori budu pre nego što se uslovi ispune, da budem potpuno konkretna, mi na njih ne možemo da izađemo, ne možemo na njima da učestvujemo i učinićemo sve da se oni ni ne održe", rekla je Tepićeva.

Deo opozicije, koja je nakon izbora organizovala proteste, ali i međunarodne i domaće posmatračke misije, tvrdi da je na izborima 17. decembra 2023. godine bilo značajnih nepravilnosti.

Opozicija traži usvajanje preporuka

ODIHR je u izveštaju nakon izbora naveo 25 preporuka koji bi trebalo da se usvoje kako bi se izborni uslovi dalje uskladili sa obavezama unutar OEBS-a, kao i s drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore.

Vlast je negirala navode o izbornim neregularnostima, uz ocenu da su decembarski izbori bili među najčistijima.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio 10. marta da je "veoma važno" da se ispune preporuke ODIHR-a.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sazvala je za 1. april sastanak kolegijuma parlamenta na kojem će, kako je najavljeno, biti razmatrane preporuke iz konačnog izveštaja ODIHR-a. Na sastanak su pozvani članovi Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa ODIHR-om, saopšteno je iz parlamenta.

Kako je ranije pisao RT Balkan, pojedini uslovi koje su predstavnici opozicije tražili su pravno upitni, a potencijalno i u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije.

image