Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Ko (ne)će bojkotovati beogradske izbore?

Deo opozicije nakon proglašenja rezultata izbora 17. decembra pozvao je na protest u Beogradu. Da li će ovoga puta bojkotovati izbore pre glasanja u slučaju da im zahtevi ne budu ispunjeni?
RT Balkan istražuje: Ko (ne)će bojkotovati beogradske izbore?© Filip Stevanovic/Anadolu via Getty Images

Iako beogradski izbori još nisu zvanično raspisani, na političkoj sceni se dogovaraju moguće predizborne koalicije. Aktivisti pojedinih stranaka već su na terenu, a deo opozicije saopštio je svoje zahteve za izborne uslove.

I dok se približava datum glasanja, 2. jun, glavne nepoznanice su kako će vlast odgovoriti na saopštene zahteve, kao i na koji način će deo opozicije reagovati ako oni ne budu ispunjeni.

Jedini predstavnik "Srbije protiv nasilja" koji je do sad u javnosti govorio o tome je lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović. On je kazao da ako vlast ne ispuni zahteve i preporuke ODIHR-a produžiće se kriza, ali, kako je napomenuo, o tome ne treba da govori opozicija.

"Trenutno je sav pritisak i domaće i međunarodne javnosti na vlasti. Oni će morati da objašnjavaju", naveo je.

Nema logike da učestvujemo na izborima ukoliko se ne promene izborni uslovi, mislim da je to jasno, rekao je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas za televiziju Insajder.

On je izneo stav da bi opozicija trebalo da formira najširu moguću koaliciju u Beogradu i da u toj koaliciji vidi, osim stranaka sa liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA, Socijaldemokratsku stranku Borisa Tadića, kao i Dveri.

Uzaludno smo pokušali da dođemo do komentara bar nekog od lidera koalicije "Srbija protiv nasilja" o tome kakve korake će preduzeti u slučaju da zahtevi ne budu ispunjeni, ali niko od šestoro pozvanih nije želeo da odgovori ni na poziv, a ni na poruke.

Predrag Marsenić, potpredsednik Novog DSS-a, koji je deo koalicije NADA, kaže za RT Balkan da bi, s obzirom na tenzije u društvu, bilo veoma značajno i dobro, za Srbiju pre svega, da vlast pozitivno odgovori na zahteve opozicije i ispuni sve što je potpisano sa "Proglasom".

"To je minimum potreban da bi se održali ponovljeni izbori. Zahtevi za sređivanjem biračkog spiska i ravnomerna zastupljenost u medijima ne predstavljaju hir opozicije, već suštinsku potrebu u cilju obezbeđivanja poštenih i slobodnih izbora, i ukoliko se to ne desi, Novi DSS i POKS i naša koalicija NADA na ponovljene izbore neće izaći", kaže Marsenić.

Iz Srpskog pokreta Dveri za RT Balkan kažu da jesu podržali zahteve za slobodne i poštene izbore koje je inicirao "Proglas", a potpisale ga dve parlamentarne grupacije – Srbija protiv nasilja i NADA, ali da je sada na onim potpisnicima koji su deo parlamenta da pokušaju da se izbore za slobodne izbore.

"Ukoliko se ništa od izbornih uslova ne promeni, ako medijska slika bude identična, ako se nastavi migracija birača od grada do grada i pritisak na građane da moraju da glasaju za SNS, onda je besmisleno izlaziti na takve izbore, a svakako će konačnu odluku o tome doneti organi Srpskog pokreta Dveri", poručuju iz ove političke stranke.

Poslanik liste "Mi – Glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović" Aleksandar Pavić kaže da neće bojkotovati predstojeće beogradske izbore, jer je njihov stav da kakva god da je vlast, treba poštovati Ustav i zakone. Kako napominje, ako se ne poštuju domaći propisi, onda ćemo biti primorani da poštuju zapadne zahteve i diktate iz Brisela i Vašingtona, a to je mnogo gora varijanta, šta god mislili o vlasti.

"Kako sada stvari stoje, mi ćemo izaći na izbore, osim ako vlast ne napravi tako fatalne ustupke čime se obesmišljava izborni proces. Ako vlast sama sebi uskrati legitimitet tako što će pristati na ono na šta ne sme da pristane nijedna iole suverena vlast, onda ćemo preispitati svoje odluke", poručuje Pavić.

O zahtevima dela opozicije kaže da se ide ka zaoštravanju političke situacije i svesnoj polarizaciji koju spolja gura zapadni faktor.

"Zahtevi prozapadne opozicije mi izgledaju kao oni iz Rambujea, kada je Madlen Olbrajt namerno dizala lestvicu toliko da nisu mogli da budu ispunjeni. Ne vidim kako bilo koja vlast mogla da ispuni ove uslove a da zadrži legitimitet", ocenjuje Pavić.

Pavić smatra da se namerno ide na to da se sve završi u bojkotu, što bi bilo upotrebljeno kao kao sredstvo pritiska na vlast da izvrši ustupke po drugom pitanju, vrlo moguće mnogo važnijem, poput Kosova i Metohije ili Republike Srpske.

Branko Pavlović iz grupe "Mi – Glas iz naroda" kaže da će ta grupacija izaći na nove beogradske izbore i ocenjuje da su zahtevi dela opozicije tako postavljeni da ih u vremenu koje predstoji nije moguće ispuniti. Kako dodaje, zahtevi idu ka povećanju političke tenzije, a ne ka stvarnom traganju za rešenjem problema.

"Zahtevi prozapadne opozicije se postavljaju na nerealan način i ne vode bilo kakvom izlazu iz situacije koji, inače, sami izbori daju kao mogućnost. Ideja je bila da se ide na nove izbore, naša grupacija je imala stav da nećemo dati nikome podršku i idemo na nove izbore, što se i desilo", podseća Pavlović.

Naš sagovornik kaže da se politički pokret kojem pripada priprema za izbore i već preduzimaju logističke radnje za kampanju kada izbori budu raspisani.

image