Srbija i Balkan

"Angažujte se u Srbiji, vreme ističe": Srbija protiv nasilja opet pisala Evropskoj komisiji

Lideri koalicije Srbija protiv nasilja veruju da bi Evropska Komisija trebalo da pošalje misiju stručnjaka u Srbiju
"Angažujte se u Srbiji, vreme ističe": Srbija protiv nasilja opet pisala Evropskoj komisiji© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Lideri Koalicije "Srbija protiv nasilja" pozvali su Evropsku komisiju da intenzivira svoj angažman na poboljšanju izbornih uslova u Srbiji uoči narednih izbora i upozorili da "vreme za akciju ističe".

Lideri prozapadne koalicije Srbija protiv nasilja uputili su pismo Evropskoj komisiji u kojem "izražavaju ozbiljnu sumnju da je Vlada Srbije voljna da napravi bilo kakva smislena poboljšanja i hitno primeni odredbe iz Rezolucije Evropskog Parlamenta o situaciji u Srbiji nakon izbora i konačnog Izveštaja posmatračke misije ODIHR-a o izborima 2023. godine".

"Želimo da vam skrenemo pažnju da je vladajuća stranka najavila da namerava da nove izbore u Beogradu održi do kraja aprila, iako je zakonski moguće da budu održani do početka juna. Na taj način Vlada namerno skraćuje vreme za primenu preporuka ODIHR-a i njihovo stupanje na snagu", navodi se u pismu u koje je N1 imao uvid.

U pismu poslatom predsednici Evropske Komsije Ursuli fon der Lajen, potpredsedniku Komisije Žozepu Borelju, Komesaru za susedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju i drugim članovima Evropske Komisije, kao i specijalnim predstavnicima Francuske i Nemačke za Zapadni Balkan Reneu Trokazu i Manuelu Zaracinu, se ističe da je revizija Jedinstvenog biračkog spiska apsolutni prioritet pre održavanja bilo kojih izbora, a posebno beogradskih i lokalnih.

"Stoga pozivamo EU da hitno organizuje nezavisnu stručnu istragu koja će izvršiti uvid u bazu podataka elektronskog biračkog spiska i proveriti ko je nakon 3. aprila 2022. godine pristupao toj bazi i menjao podatke,", navodi se u pismu proevropske opozicije Srbije upućenom članovima Evropske Komisije.

Osim toga, predlažu da se u okviru tih aktivnosti izvrši i nadzor nad biračkim spiskom tokom narednih izbora i objave zakonski dostupni podaci o broju birača i promene u evidenciji prebivališta.

Lideri koalicije Srbija protiv nasilja u pismu su naveli i da veruju da bi Evropska komisija trebalo da pošalje misiju stručnjaka u Srbiju, po ugledu na "Pribeove izveštaje", kako je to predložio Evropski Paralament u februarskoj Rezoluciji.

Predstavnici stranaka i pokreta koji čine koaliciju Srbija protiv nasilja posebno su naglasili da je pre novih izbora u Beogradu neophodno raspustiti Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i imenovati novi u skladu sa ranije utvrđenim procedurama, izabrati nov Upravni Odbor i generalnog direktora RTS i raspisati konkurs za novi Urednički kolegijum RTS, kao i da se obezbedi da u izveštajima i vestima javnog servisa aktivnosti političkih partija budu zastupljene proporcionalno njihovoj snazi u Republičkoj Skupštini.

Oni su članovima Evropske Komisije poručili da su "posvećeni negovanju demokratskih vrednosti, zaštiti osnovnih prava građana i istinskom približavanju Srbije Evropskoj Uniji, ali su ukazali da je za postizanje tih ciljeva potrebna trenutna akcija kako bi aktuelni problemi koje su izazvale vladajuće stranke bili rešeni".

Pismo su potpisali Zoran Lutovac (Demokratska stranka), Aleksandar Jovanović (Ekološki Ustanak), Biljana Đorđević i Radomir Lazović (Zeleno-Levi Front), Pavle Grbović (Pokret Slobodnih Građana), Miloš Parandilović (Novo Lice Srbije), Dragan Đilas (Stranka Slobode i Pravde), Miroslav Aleksić (Narodni Pokret Srbije), Zdravko Ponoš (SRCE) i Nebojša Zelenović i Biljana Stojković (Zajedno).

image