Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Ko ide na sastanak ProGlasa?

ProGlas je pozvao na formulisanje "Dogovora o uslovima za poštene, slobodne i fer izbore", a predstavnici lista opozicionih stranaka podeljeni su o pitanju toga da li će se odazvati pozivu
RT Balkan istražuje: Ko ide na sastanak ProGlasa?© M. M./ATAImages

Uoči raspisivanja novih izbora u Beogradu, Inicijativa ProGlas pozvala je sve parlamentarne stranke koje smatraju da su izbori u Srbiji održani krajem 2023. godine bili neregularni, da im se sutra u 10 sati pridruže u formulisanju "Dogovora o uslovima za poštene, slobodne i fer izbore".

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović za RT Balkan kaže da će sa kolegama prisustovati sastanku i da smatra da je u pitanju odlična inicijativa.

"Naravno da ćemo ići na sastanak, te ljude cenimo i poštujemo, želimo da sarađujemo sa njima", navodi Lazović i dodaje da će detalje saopštiti nakon sastanka, na konferenciji za medije koja je zakazana za 12 časova.

Iz Nove Demokratske stranke Srbije, čiji je predsednik Miloš Jovanović, ističu da još razmišljaju da li će prisustvovati sastanku, da će najverovatnije ići, ali da će konačna odluka biti doneta večeras.

"Mi – Glas iz naroda" ne ide na sastanak

Branko Pavlović sa liste "Mi – Glas iz naroda" kaže da oni na sastanak na koji je pozvao ProGlas ne bi trebalo da idu.

"Nismo planirali da idemo, ali pošto mi odluke donosimo kolektivno, ja ne mogu da vam kažem šta je plan. Sumnjam da ćemo ići, 99 odsto da se nećemo odazvati pozivu, ali da ne bude da prejudiciram", dodaje Pavlović.

Što se tiče ideje o dva bloka koju pominju pojedini predstavnici opozicije, Pavlović navodi da se zalažu za to "da jedni druge ne gledaju preko rovova, jer ta dva bloka, pored razlika koje među njima postoje, imaju potpuno zajedničke ključne elemente".

"I jedni i drugi prihvataju zapadni makroekonomski model koji se primenjuje. Oni se razlikuju u pitanju Kosvova i Metohije, sankcija Rusiji, stavu o Republici Srpskoj... Iz našeg ugla, među tim takozvanim blokovima koji imaju nešto žestoko jedni protiv drugih, postoje ogromne sličnosti, ali i važne razlike. Zbog toga mi mislimo da se interesi srpskog naroda i Srbije mogu ostvariti samo politikom koja nije ostrašćena i koja pre svega ukazuje na pogubnost zapadnog ekonomskog okvira koji za oba bloka nije sporan", objašnjava Pavlović.

Antonijević: Sve ovo liči na predstavu

Borislav Antonijević, predstavnik liste "Mi – Glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović", kaže da ne zna zašto bi ta lista išla da se sastaje sa ProGlasom, pita se koji je njihov legitimitet i navodi da ta inicijativa "podržava opciju koju oni ne podržavaju".

Kada su u pitanju izborne neregularnosti koje ProGlas pominje, kaže da su kontrolori njihove liste podneli izveštaj u kome su naglasili da su na mestima na kojima su oni bili izbori bili regularni.

"Druga je priča da li izborna lista treba da se zove po predsedniku Srbije, da li u tom smislu ima proceduralnih grešaka. Međutim, neregularnost izbora se potvrđuje na izbornom mestu onog momenta kada predsednik izborne komisije ne potpiše zapisnik. Koliko znam, svi zapisnici su potpisani, a tamo gde je bilo nekih primedbi, primedbe su date. Po mom mišljenju, to nije ispravno. Ako je na glasačkom mestu bilo neregularnosti, zapisnik se ne potpisuje i tu je celoj priči kraj. Svi zapisnici su potpisani i mi se pitamo o čemu se radi, da li se oni dogovaraju međusobno, da li tu ima nešto što mi ne znamo", dodaje Antonijević.

Govoreći o akcijama proevropske opozicije u Skupštini grada Beograda, kaže da od te institucije ne treba praviti haos unošenjem pištaljki i sličnih poteza, jer se "tako ne iskazuje demokratska volja, već na izborima".

On napominje da su išli na sve konsultacije na koje su pozvani jer "ne odgovaraju čoveku, ni stranci, već instituciji".

"Kad nas pozove predsednik države, nas ne zove Aleksandar Vučić, već predsednik Srbije koji je izabran na izborima. Ne znači da mi tim pozivom odobravamo to što oni rade ili kako rade. Ako smo bili učesnici demokratskog procesa koji se zove izbori, dužni smo da na taj proces odgovorimo, isto kao što su odbornici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije bili dužni da se pojave na sva tri saziva Skupštine grada Beograda, a niko se od njih pojavio nije", kaže naš sagovornik.

On je naveo da su poslanici SNS na prvom sazivu gradske skupštine organizovali konferenciju za novinare ispred Starog dvora, "sa sve bivšim gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem". Antonijević poručuje da sednica nije sazvana ispred Starog dvora, nego u renoviranoj sali skupštine grada na Trgu Nikole Pašića.

"U isto vreme Srbija protiv nasilja je bila u sali sa transparentima, sprečavajući odbornike SNS i SPS da uđu, iako su znali da nisu tu", dodaje.

Prema njegovim rečima, sve ovo liči na jednu veliku predstavu, a oni "nisu glumci i u predstavi ne žele da učestvuju".

Kada je u pitanju poziv dela opozicije da se na izbore izađe u jednoj koloni, on kaže da je to moguće "samo u momentu kada cela opozicija ima isti stav o nacionalnim interesima Srbije" i poručuje da su razlike među njima toliko velike da ne zna kako bi "mogli da stanu pod istu kapu".

On navodi da nacionalnim interesom Srbije ne smatra "pokretanje inicijative da se u Srebrenici proglasi genocid, pozive da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije i da Kosovo treba priznati jer je to odavno završeno".

Antonijević se pita da li su ljudi koji propagiraju takve inicijative "opozicija Srbiji ili vlasti u Srbiji".

"Ja ne smatram da je to završeno i ne mislim će ikada biti završeno i samo čekam momenat da poništimo sve te sporazume koje oni poštuju jer su potpisani u zemljama Evropske unije. Za mene ne postoji nijedan sporazum posle Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija koji priznajem kao legitiman. Svi smo svesni šta se dogodilo kada su pregovori o Kosovu sklonjeni iz UN, a to nije započela politička grupa koja je sada na vlasti. To se desilo posle 2000. godine, znamo kada je potpisan prvi sporazum i ko je to započeo", zaključuje Antonijević.

"Demokratska stranka prisustvovaće sastanku, odazvaće se pozivu Proglasa za formulisanje 'Dogovora o uslovima za poštene, slobodne i fer izbore'", navodi za RT Balkan predsednik stranke Zoran Lutovac.

Na pitanje šta očekuje od sastanka, kaže da "očekuje dogovor koji će biti uvertira za stvaranje širokog društvenog pokreta za slobodne i poštene izbore, a potom i za suštinske promene u Srbiji".

On je ranije danas za N1 izjavio da ta stranka "traži što veće ukrupnjavanje, odnosno pravljenje jedne društvene opozicije".

Lutovac ističe da kada govori o jednoj koloni, misli na društvenu kolonu, to jest "društvenu opoziciju koja će da menja državu i neće dozvoliti da se dese ovakve brutalne krađe".

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner