Srbija i Balkan

Treći pokušaj konstituisanja saziva: Sednica Skupštine Beograda otkazana, ide se na izbore

Prozapadna opozicija došla sa transparentima

Skupština grada Beograda nije danas konstituisana, pošto je predsedavajući Toma Fila konstatovao da ponovo nema kvoruma i da je istekao rok za formiranje vlasti u glavnom gradu.

Fila je na početku sednice rekao da nema kvoruma i da se nisu ispunili uslovi za konstituisanje.

"Ono što sam vam i rekao - izbori", poručio je Fila i zaključio sednicu.

U sali nije bilo odbornika ni vlasti ni opozicije.

Svi odbornici odborničke grupe "Srbija protiv nasilja", na čelu sa nosiocima te liste na beogradskim izborima Dobricom Veselinovićem i Vladimirom Obradovićem, stigli su u Skupštinu.

Oni su ušli u hol Skupštine i istakli transparente na kojima piše "Krađa neće proći", "Beograd vas neće", "Svi ste vi fantomi".

"Danas je poseban dan za sve Beograđane i mene lično, kada nakon 10 godina SNS više nije u stanju da formira vlast u Beogradu", rekao je Vladimir Obradović, kandidata za gradonačelnika Beograda sa liste SPN.

"Pred nama je vreme koje zahteva još veće jedinstvo kada svi zajedno moramo da ovu promenu nastavimo do kraja", zaključio je.

Dobrica Veselinović rekao je da im predstoji borba za ispravljanje neragularnosti.

"Moramo da rešimo situaciju u medijima, REM svoj posao ne radi. Moramo da dodelimo petu frekvenciju, zaustavimo funkcionersku kampanju, sprečimo pritiske na birače. Ovo je bitka koja određuje budućnost našeg društva", kazao je on.

Opozicija tek treba da odluči o načinu izlaska na izbore i kandidatima, dodao je.

"Datum ne može da padne usred praznika i da licitiramo sa time", istakao je.

Na sednicu je i došao i Borislav Antonijević iz "Mi - Glas iz naroda".

Predsednik Privremenog organa i potpredsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić saopštio je juče da je Predsedništvo Srpske napredne stranke jednoglasno donelo odluku da se ide na nove beogradske izbore.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ukoliko se ne konstituiše skupština u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora (3. januara 2024. godine) imenuje se privremeni organ i raspisuju izbori.

Pošto danas nije konstituisana Skupština grada, odnosno nisu izabrani predsednik Skupštine grada i sekretar, stvoreni su uslovi da se raspišu novi izbori.

Te izbore treba da raspiše predsednik Skupštine Srbije u roku od mesec dana, a da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora.

Vlada treba da imenuje Privremeni organ koji će do izbora rukovoditi gradom.

image