Srbija i Balkan

Vučević: Što pre raspisati izbore u Beogradu

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da se odlaganjem glasanja gubi vreme za organizaciju Ekspoa, kao i drugih velikih projekata
Vučević: Što pre raspisati izbore u Beogradu© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ n

Beogradske izbore treba što pre raspisati, poručuje potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević.

On je gostujući na televiziji Prva rekao da to ne treba odlagati jer se na taj način zapravo gubi vreme za organizaciju Ekspoa 2027 i velikih infrastrukturnih projekata, ali i za poboljšanje uslova života i standarda građana i velike investicije u Beogradu.

"Mislim da ako izgubimo još dve, tri nedelje zato što nekom ne odgovara da prekida odmor, ili misli da će dobiti neki poen na zloupotrebi nekog događaja kao što je ono što nam se desilo 4. maja 2023. to nije dobro", rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima zloupotrebom nacionalne tragedije, pre svega tragedije porodica čija deca i članovi porodice ubijena neko želi da u kampanji podigne neki procenat glasova.

"Beograd nema vremena da čeka i da gubi. Svaki dan koji promašimo ili ispustimo u smislu pokretanja svih onih kapaciteta koji treba da pokrenu glavni grad je minus", rekao je Vučević.

On je odgovarajući na pitanje da li očekuje da će opozicija pokušati da spreči održavanje beogradskih izbora ako im ne bude odgovarao datum, rekao da niko ne može da spreči održavanje izbora i da misli da će na tim izborima učestvovati svi i da će svi moći da provere koja je stvarna podrška koju imaju.

"Svi smo siti one priče da je neko pobedio, a pobedio je Aleksandar Vučić, Beograd ne sme da stane", rekao je on.

Vučević je najavio i da će se za desetak dana izaći sa sa kandidatom za mandatara i da će o tome biti obavešten i predsednik Srbije i javnost.

"Očekujemo da tada predsednik Republike poveri mandat za sastav nove vlade osobi koju ćemo kandidovati, s obzirom na to da smo obavestili na konsultacijama predsednika države da naša lista ima većinu", rekao je predsednik SNS

On je rekao da je predlog da Ana Brnabić bude predsednik Skupštine Srbije dobar i istakao da je ona svojim radom i zalaganjem zaslužila poverenje i podršku ne samo jedne političke stranke, nego, kakao je naglasio i javnosti i građana Srbije.

"Ona će se dobro snaći, biće odličan predsednik Skupštine Srbije i mislim da će moći da predsedava, odnosno da vodi parlament u naredne četiri godine i čeka je puno posla", rekao je Vučević.

Kako je dodao i Skupštinu Srbije čeka puno posla u pogledu zakonodavnih inicijativa i usvajanja zakona i odluka.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i o tome šta će država uraditi da pomogne srpskom stanovništvu, Vučević je naveo da se tamo pravi geto za Srbe kako oni ne bi mogli da opstanu u južnoj srpskoj pokrajini.

"Mi moramo biti odgovorni i istrpljivi, jer nemamo drugu opciju. Ko kaže da ne treba da idemo, mora da nam kaže šta je druga opcija, a ona bi bila u kontekstu sukobljavanja. A to nije dobro ni za koga, pa nije dobro ni za našu državu. Ne želimo da nam bilo ko strada", naglasio je potpredsednik Vlade Srbije.

On se osvrnuo i na jučerašnja dešavanja u Crnoj Gori, naglašavajući da je mržnja dela ljudi na Cetinju "za izučavanje, za neke druge eksperte i da nije pitanje za politiku".

Vučević je naglasio i da Srbija, Crnu Goru vidi kao prijateljsku državu i da poštuje apsolutno njen suverenitet i nezavisnost.

"Mislimo da su narodi najbliže povezani, kažem mi smo suštinski isti narod, istim jezikom pričamo, većinska je ista i religija pristina", rekao je on.

Prema njegovim rečima, politička elita u Crnoj Gori verovatno pod uticajima ili uslovljavanjem nekih spoljnih faktora ima potrebu da se stalno svađa sa Srbijom.

"Mi ne želimo svađu sa Crnom Gorom, želimo bratske i prijateljske odnose, ali kako god Crna Gora želi da definiše odnose sa Srbijom, mi ćemo to prihvatiti. Oni su deo NATO alijanse, a mi smo vojno-neutralni. Obe države su na evropskom putu", rekao je on.

image