Srbija i Balkan

RT Balkan analiza: Ko će s kim na beogradske izbore

SPS bi na birališta da izađe sa starim koalicionim partnerom SNS-om, deo pokreta "Mi-glas iz naroda" čekaće raspisivanje, a drugi deo izlazi na izbore, dok Novi DSS traži da se prvo ispuni minimum izbornih uslova
RT Balkan analiza: Ko će s kim na beogradske izbore© R.Z./ATA

Kako će koja stranka izaći i da li će učestvovati na ponovljenim izborima u Beogradu o tome, za sada, dok se očekuje raspisivanje izbora, ime više nepoznanica nego konačnih odluka. 

Dan nakon što je saopštena odluka Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) da nakon neuspešnih pokušaja konstituisanja novog saziva gradske skupštine budu ponovljeni izbori u Beogradu, Socijalistička partija Srbije (SPS) donela je odluku o svom nastupu na izborima. Na sednici izvršnog odbora Gradskog odbora SPS-a u Beogradu izražena je puna opredeljenost da na izborima SPS nastupi zajedno sa SNS, dajući pun doprinos daljem razvoju Srbije i Beograda, poručeno je tada iz ove stranke.   

Što se tiče SNS-a, za predsednika Privremenog organa grada Beograda Aleksandra Šapića, ovo su, kako je izjavio, najvažniji beogradski izbori u poslednjih 25 godina, a njegova želja je, kako je rekao novinarima da oni budu održani što pre - možda već 28. aprila. Šapić je istakao da očekuje da će novi izbori biti raspisani u narednih sedam-osam dana, nakon što se izabere predsednik Narodne skupštine Republike Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se juče naprednjacima na sastanku beogradskog odbora SNS-a u voždovačkom centru "Šumice" ponudio im je da lista ponovo nosi njegovo ime. On je pozvao naprednjake da izađu u "što širem frontu" na prestoničke izbore.

Pokret "Mi-glas iz naroda", koji se nakon nesuglasica posle decembarskih izbora praktično podelio na dve struje, različito gleda i na najavu raspisivanja izbora. Deo je već doneo odluku da ide na birališta, dok drugi deo čeka raspisivanje izbora.

Kako za RT Balkan kaže Branko Pavlović petoro osnivača "Mi" donelo je odluku da izađe na izbore u Beogradu. 

"Za sada je doneta odluka da se izlazi na izbore, ali više detalja o svemu ostalom znaćemo za dan-dva jer još traju razgovori o ovom pitanju. Sumnjam da ćemo ići u koalicije, ali nismo o tome još razgovarali, pa nemamo konačnu odluku", ističe Pavlović.

Sačekaćemo da prvo budu raspisani izbori, kaže za RT Balkan Aleksandar Pavić, koji je zajedno za Branimirom Nestorovićem zbog neslaganja krajem februara napustio sastanak pokreta "Mi". 

"Ako izbori budu u zakonskom roku i ako budu onako kako Ustav nalaže, naš plan je da izađemo na izbore. Ali, ako se bude ušlo u igru ispunjavanja uslova koji dolaze sa Zapada i ako se dozvoli da nam stranci i prozapadna opozicija kroje kada ćemo da izađemo na izbore onda ćemo morati da razmislimo o tome. Za sada ne možemo da imao stav", ističe Pavić. 

Ni Nova Demokratska stranka Srbije još nije donela odluku o izlasku na izbore, jer kako objašnjava član predsedništva Novog DSS-a Miloš Stanković, prethodno mora biti ispunjen minimum izbornih uslova da bi na njima učestvovali. 

"To uključuje da se birački spisak preispita, da se vidi ko zaista ima, a ko nema pravo glasa, ali i da se u skladu sa zakonima obezbedi pristup medijima i opozicionim strankama, pa i nama, u meri u kojoj je to predviđeno zakonom. Da ne dođemo opet u situaciju da Miloš Jovanović ne može dve godine da ode ni na jednu komercijalnu televiziju sa nacionalnom frekvencijom. Ako ti uslovi budu bili garantovani, naravno izlazimo na izbore", kaže Stanković za RT Balkan.

"Treba da se omogući i opozicionim strankama i organizacijama civilnog društva, naravno u dogovoru s vlastima, da se izvrši uvid u birački spisak, da se vidi ko zaista ima, a ko nema pravo glasa, koji je broj ljudi koji zapravo nemaju prebivalište u Beogradu, a nalaze se na biračkom spisku za gradske izbore", kaže član predsedništva Novog DSS-a.

Stanković dodaje da, uz dobru političku volju, to nije proces koji mora nužno dugo da traje.

"Izbori ne moraju nužno da budu raspisani 28. aprila, to može biti i neki kasniji datum, a koji je, takođe, u zakonskim okvirima ako postoji dobra volja da na legitiman, demokratski način zajedno radimo na tome", kaže Stanković.

Ako se ne primene preporuke ODIHR-a, kojih ima 25, kao i ako izbori budu zakazani za 28. april, kada deo birača nije tu, koalicija "Srbija protiv nasilja" možda neće izaći na izbore u Beogradu , rekao je za N1 predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

On predlaže leks specijalis kojim će se izbori odložiti dok se ne primene sve preporuke ODIHR-a i navodi da očekuje da u Srbiju dođe misija Evropskog parlamenta, možda i neka forma misije Evropske komisije koja će se baviti implementacijom preporuka, kako je naveo. Jer "ako date Vučiću i Brnabić ništa se neće implementirati", rekao je Đilas.

image