Srbija i Balkan

Završene konsultacije o preporukama ODIHR-a: Opozicija napustila sastanak, Hil protiv bojkota

Pored predsednice parlamenta Ane Brnabić i predstavnika vladajuće koalicije i dela opozicionih poslanika, sastanku su prisustvovali i američki ambasador Kristofer Hil, kao i šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre
Završene konsultacije o preporukama ODIHR-a: Opozicija napustila sastanak, Hil protiv bojkota© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

U Skupštini Srbije završen je današnji sastanak poslaničkih grupa vlasti i opozicije na kome se raspravljalo o preporukama ODIHR-a o izbornim uslovima.

Deo opozicije koji je prisustvovao trećem kolegijumu u Skupštini Srbije napustio je salu nešto pole 12 sati.

Pored predsednice parlamenta Ane Brnabić i predstavnika vladajuće koalicije i dela opozicionih poslanika, sastanku su prisustvovali i američki ambasador Kristofer Hil, kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil, rekao je, tokom kratkog obraćanja novinarima u Skupštini, da je međunarodna zajednica protiv ideje bojkota.

"Ja sam ovde u svojstvu posmatrača. Bio je jako težak dijalog, međunarodna zajednica ne gleda blagonaklono na bojkot, ali to je pitanje koje će morati da reše učesnici dijaloga u Srbiji", rekao je on i dodao da nije samo važno da se dođe do sporazuma.

Prema njegovim rečima i u SAD "imamo ovakve dijaloge ali mi je drago da vidim da je u ovim pregovorima prisutan pozitivan ton".

Jovanović: Srbiji nisu potrebni tutori

Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović saopštio je da prisustvo zapadnih ambasadora današnjem skupštinskom kolegijumu o izbornim uslovima potvrđuje činjenicu da Srbija politiku ne vodi samostalno.

"Prisustvo zapadnih ambasadora današnjem skupštinskom kolegijumu o izbornim uslovima ne samo da potvrđuje ispravnost naše odluke da na njega ne odemo, već na žalost i činjenicu da Srbija politiku ne vodi samostalno. Srbiji nisu potrebni tutori već demokratski izbori i iskrena borba za srpske interese", saopštio je lider Novog DSS-a Miloš Jovanović.

"Za razliku od mnogih na političkoj sceni Novi DSS je svoj i ne dugujemo ništa nikome sem svojim biračima i građanima Srbije. A njima dugujemo ozbiljnost i liderstvo koje smo im obećali", navodi se u saopštenju.

Navode i da su danima davali šansu dijalogu i predlagali inicijative i izmene u cilju prevazilaženja krize u Srbiji.

"Ali zbog iste te ozbiljnosti smo dužni reći da je dijalog o izbornim uslovima za izbore koji su već raspisani u najmanju ruku zakasnio. Jedino istinito što smo ikad čuli iz SNS je da država nije igračka. Ali onda ostaje pitanje zašto se vlast igra sa državom, njenim suverenitetom i izbornim procesom", zaključuje Jovanović u saopštenju.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je na konferenciji za novinare posle sastanka da su napustili "takozvani sastanak".

"Nešto što je trebalo da liči na nastavak dijaloga", rekla je i dodala da je sastanak bio "samo predstava za goste".

Sastanku su prisustvovale stranke vladajuće koalicije, koalicije "Srbija protiv nasilja", kao i predstavnici poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda".

U parlament su došli Milenko Jovanov, Marina Raguš, Sandra Božić (SNS), Ivica Dačić, Snežana Paunović (SPS), Branimir Jovanović (SDPS), Edin Đerlek (SPP), Elvira Kovač (SVM), Stefan Krkobabić iz PUPS-a.

Iz opozicije su bili Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Marinika Tepić (S SP), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Zoran Lutovac, Dragana Rakić, Srđan Milivojević (DS), kao i predstavnici poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda".

Na poziv se nisu odazvali predstavnici koalicije NADA, "Ekološkog ustanka" i poslaničke grupe "Mi Snaga naroda – prof. dr Branislav Nestorović".

Prisustvovali su i predstavnici civilnogvnog sektora koji se bave izbornim procesom – CRTA, CeSid, Transparentnost Srbija.

Na dnevnom redu sastanka je bila primena preporuka ODIHR-a iz konačnog izveštaja posmatračke misije o izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra 2023. godine.

image