Srbija i Balkan

Bojkot izbora osipa stranke: Robija do tri godine za onog ko spreči glasanje

Funkcionerka SSP-a Ana Stevanović donela je odluku da napusti stranku, a svoj čin opravdala je time da smatra da je bojkot pogrešan izbor i navodi da je "velika šteta što unutar opozicije na tu temu nije bilo šire debate niti saglasnosti"
Bojkot izbora osipa stranke: Robija do tri godine za onog ko spreči glasanje© R.Z./ATAImages

Ideja bojkota beogradskih izbora počela je da kruni Đilasovu Stranku slobode i pravde, a Demokratska stranka najavljuje kampanju za sprečavanje izbora, pišu današnje "Večernje novosti".

Iz DS su juče najavili da će, ukoliko se ne ispuni njihov ultimatum od "tri uslova", ući u kampanju "Spreči lažne izbore".

Predsedništvo Gradskog odbora DS Beograd-BeDem saopštilo je da je minimum za učešće Demokratske stranke na izborima prihvatanje tri zahteva opozicije. U suprotnom beogradske demokrate će, kako navode, 23. aprila započeti kampanju "Spreči lažne izbore" i pozvati članstvo, simpatizere i građane da u tome učestvuju nenasilnim sredstvima.

U saopštenju se navodi da "DS zna, kao što zna i SNS, da režim nema većinu u Beogradu".

"Na slobodnim izborima uz prihvatanje svih 25 preporuka ODIHR oko toga ne bi bilo dileme i to bi se pokazalo i na izborima. Minimum za učešće Demokratske stranke na izborima je prihvatenje tri zahteva opozicije. U suprotnom beogradske demokrate će 23. aprila započeti kampanju "Spreči lažne izbore" i pozvati članstvo, simpatizere i građane da u tome učestvuju nenasilnim sredstvima.

Navode da bi radije u kampanji govorili o poboljšanju saobraćaja, bezbednosti dece, kvalitetnijem zdravstvenom sistemu u Beogradu i sprečavanju dalje devastacije Beograda, ali ako se režim ogluši na zahteve opozicije učiniće sve što je u njihovoj moći da, kako kažu, "lažne izbore spreče".

"U svemu ćemo učestvovati skladno sa partnerima iz opozicije", naveo je Gradski odbor Demokratske stranke Beograd.

Istovremeno, funkcionerka SSP-a Ana Stevanović donela je odluku da napusti stranku, a ovaj čin opravdala je time da smatra da je bojkot pogrešan izbor i navodi da je "velika šteta što unutar opozicije na tu temu nije bilo šire debate niti saglasnosti".

"Posle pet godina odlučila sam da i formalno napustim SSP u kome sam od dana osnivanja i da podnesem ostavke na stranačke funkcije - članice predsedništva i internacionalnog sekretara. Razlozi za ovu odluku su brojni, budući da ona nije doneta u trenutku, no ključan razlog je nepovratno razilaženje u vrednostima. Uslovi jesu očajni i neravnopravni, ali, neizlaženjem se postojeće stanje prolongira za još četiri preduge godine, a trenutne pozicije se cementiraju. Ako je opozicija u decembru bila toliko blizu pobedi u Beogradu, onda bi period od predstojeća dva meseca stranački aktivisti opozicije trebalo da iskoriste i učine doslovno sve što je moguće za svaki glas", kaže Ana Stevanović.

Šef poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović potvrdio je da Ekološki ustanak neće učestvovati na beogradskim izborima 2. juna, jer za to, kako kaže, ne postoje uslovi. Dodaje da će na konsultacije o izbornim uslovima koje je za četvrtak zakazala predsednica Skupštine Ana Brnabić ići samo ako su prisutne televizijske kamere i javnost.

Predsednik stranke Srbija centra (SRCE) Zdravko Ponoš kategorički je odbio da njegova stranka učestvuje u razgovorima. Istog stava je i lider Novog DSS Miloš Jovanović, koji, kako je rekao, ne vidi iskrenost u pozivu predsednice parlamenta.

"Mi smo bili tamo, 1. i 3. aprila, rekli smo šta smo imali. Oni su odgovorili kako su odgovorili. To je završena priča, izbore je raspisala, predali su listu, nenormalno je govoriti o izbornim uslovima, a kampanja je počela. Čini mi se opravdanjem za javnost", rekao je Jovanović.

Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miloš Pavlović izjavio je da dokle god postoji zakonska mogućnost da se lokalni izbori raspišu zajedno sa beogradskim izborima, postoji i šansa da se izbori održe 2. juna i da na njima učestvuje i opozicija, saopštio je NPS.

Slovo zakona

Prema našem Krivičnom zakoniku, propisana su krivična dela protiv izbornih prava, između ostalog, i krivično delo – sprečavanje održavanja glasanja iz člana 159. Njime je propisana kazna zatvora do tri godine za onog "ko silom, pretnjom ili na drugi protivpravni način spreči održavanje glasanja na biračkom mestu, odnosno novčana kazna ili zatvor do dve godine za onog "ko ometa glasanje izazivanjem nereda na biračkom mestu, usled čega glasanje biva prekinuto".

image