Srbija i Balkan

Gde će se sve glasati na lokalnim izborima 2. juna (MAPA)

Birači izlaze na izbore u Beogradu i 66 lokalnih samouprava
Gde će se sve glasati na lokalnim izborima 2. juna (MAPA)© Antonio Ahel/ATAImages

Izbori za odbornike skupština gradova i skupština opština raspisani su, a glasanje će biti održano 2. juna u Beogradu i 66 jedinica lokalne samouprave, odnosno svim lokalnim samoupravama u kojima se nije glasalo na izborima u decembru prošle godine. 

Iako je prvobitno bilo planirano da izbori u Beogradu budu održani 2. juna, a u ostalim jedinicama lokalne samouprave tokom leta, izmenama zakona ispunjen je zahtev opozicije da svi izbori budu održani istog dana.

Poslanici Narodne skupštine Srbije usvojili su 23. aprila izmene i dopune zakona o lokalnim izborima kojima su pomereni rokovi za raspisivanje izbora, pa će se glasati istog dana na svim lokalnim izborima u zemlji.

Raspisujući izbore, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić pozvala je sve političke aktere da vode računa o tome da politika ne treba i ne sme da bude sredstvo koje razdvaja ljude.

"Zajednička je obaveza da se naš politički sistem razvija u demokratskom pravcu, koji promoviše dijalog, uzajamno poštovanje i veći stepen razumevanja", rekla je Brnabićeva.

U Beogradu će se glasati u 17 gradskih opština, a biće održani i ponovljeni izbori za Skupštinu grada.

Naime, na prethodnim decembarskim izborima, nijedna stranka ili koalicija koja je učestvovala na izborima za Skupštinu grada Beograda nije sakupila dovoljan broj odbornika za većinu, pa je odlučeno da se ide na novo glasanje 2. juna.

Za većinu je potrebno 56 od 110 odbornika u Skupštini Beograda.

Redovni lokalni izbori biće održani u 14 gradova: Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu, Jagodinu, Užicu i Čačku.

Na birališta će izaći i glasači iz više od 50 opština.

Dok je Srpska napredna stranka, koja je osvojila najviše glasova na decembarskih izborima, najavila najširu koaliciju za lokalne izbore 2. juna, drugoplasirana opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" (SPN) podelila se na one koji učestvuju i one koji ne učestvuju na lokalnim izborima.

Stranka slobode i pravde, Srbija centar, Zajedno i koalicija NADA odlučile su da ne učestvuju na beogradskim izborima, dok će šest članica SPN-a izaći na izbore pod sloganom "Biram borbu". 

U Novom Sadu kompletna opozicija najavila je učešće na izborima.

image