Svet

Široke bezbednosne posledice: G7 poziva Kinu da prestane da pomaže Rusiji u Ukrajini

Lideri Grupe sedam sastaju se na godišnjem samitu u Italiji
Široke bezbednosne posledice: G7 poziva Kinu da prestane da pomaže Rusiji u UkrajiniGetty © picture alliance / Contributor

Lideri Grupe sedam (G7) pozvaće Kinu da prestane da pomaže ruskim snagama u Ukrajini, navodi se u nacrtu saopštenja u koji je uvid imao "Blumberg".

Saveznici Kijeva optužuju Peking da Rusiji obezbeđuje tehnologije i delove za oružje i tako pomaže Moskvi da zaobiđe sankcije Zapada i G7. 

"Stalna podrška Kine ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi ima značajne i široke bezbednosne implikacije", navodi se u nacrtu izjave koju bi lideri mogli da potvrde na samitu u Italiji koji treba da počne u četvrtak.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova odgovorio je na nacrt i rekao da Kina nije stvorila ukrajinsku krizu niti je strana u sukobu.

"G7 treba da preuzme pragmatičnu odgovornost, promoviše ublažavanje situacije i stvori uslove za rešavanje političke krize, umesto da iznosi neosnovane optužbe na račun nekoga ko nije strana u sukobu", poručeno je iz Pekinga.

G7 će takođe pozvati Peking da podstakne Rusiju da se povuče iz Ukrajine i podrži "pravedan" mir, dok će trgovinske tenzije grupe sedam najbogatijih zemalja i Kine biti poseban deo razgovora, naročito jer grupa pokušava da smanji svoju zavisnost od Kine.

"Ne pokušavamo da naudimo Kini ili osujetimo njen ekonomski razvoj. Kina koja se razvija i koja igra po međunarodnim pravilima bila bi od globalnog interesa", navodi se u nacrtu.

Zvaničnici G7 takođe još uvek rade na finalizaciji detalja o tome kako da se iskoristi profit od zamrznute ruske imovine, za šta se nadaju da će biti jedan od glavnih ishoda samita.

image