Svet

Kina: Niko ne smeo da sabotira odnose Moskve i Pekinga

NR Kina će preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih kompanija, poručio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova
Kina: Niko ne smeo da sabotira odnose Moskve i PekingaGetty © VCG/VCG

Treće strane ne bi smele da se mešaju niti da potkopavaju normalnu trgovinsku i ekonomsku saradnju Kine i Rusije, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đen na brifingu u ponedeljak.

Tako je odgovorio na medijske izveštaje da bi zemlje G7 mogle da izdaju "strogo upozorenje" kineskim bankama jer navodno pomažu Ruskoj Federaciji da zaobiđe sankcije.

"Kina nikada neće prihvatiti bilo kakve nezakonite jednostrane sankcije", rekao je Lin Đen.

Kina će preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih kompanija, naveo je portparol.

Očekuje se da će na samitu sredinom juna u Italiji lideri zemalja Grupe 20 na privatnim sastancima razgovarati o pretnji koju navodno predstavlja razvoj trgovine između Rusije i Kine. Mediji pretpostavljaju da će se ti razgovori završiti zvaničnim saopštenjima u vezi sa kineskim bankama.

Napominje se da SAD i zemlje G7 najverovatnije neće uvoditi trenutne restriktivne mere ni protiv jedne banke tokom samita, kao i da upozorenje neće uticati na velike kineske banke.

Iz administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena su poručili da su Vašington i njegovi partneri spremni da koriste sankcije i da pooštre kontrolu izvoza kako bi otežali Rusiji da zaobiđe sankcije Zapada.

To je primetio i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa kolegama iz BRIKS-a i drugih prijateljskih zemalja, kada je ukazao da rešenja koje Kolektivni zapad donosi, naročito u sferi ekonomije, finansija i trgovine, sve češće nisu u skladu sa osnovnim principima Ujedinjenih nacija niti su u skladu sa međunarodnim pravom.

image