Svet

Kina: BRIKS mora da spreči novi hladni rat

Proširena grupa treba da stvori pravedan, multilateralni sistem globalnog upravljanja, poručio je šef kineske diplomatije Vang Ji
Kina: BRIKS mora da spreči novi hladni ratwww.globallookpress.com © Johannes Neudecker/dpa

Zemlje BRIKS-a treba da rade zajedno na promovisanju mira i sprečavanju početka novog hladnog rata, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Govoreći u ponedeljak na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a u ruskom gradu Nižnjem Novgorodu, Vang je istakao da pojedine velike sile još gaje "hladnoratovski mentalitet".

Kako je rekao, takav stav je direktno u suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN i podriva autoritet multilateralnih mehanizama.

Kina je spremna da radi sa Rusijom na održavanju strateške saradnje, odgovoru na spoljne pritiske i promovisanju održivog napretka bilateralnih odnosa, rekao je on.

Istakavši BRIKS kao važnu platformu za jedinstvo i saradnju između tržišta i zemalja u razvoju, Vang je rekao da će prošireni mehanizam BRIKS-a igrati ključnu ulogu u stvaranju pravednijeg i razumnijeg globalnog sistema upravljanja.

On je Zapad optužio za "politizaciju" ekonomskih pitanja, iz čega su proistekle "razjarene" jednostrane sankcije i tehnološke barijere za zemlje poput Rusije i Kine. Vang je pozvao velike zemlje BRIKS-a da iskoriste svoj politički značaj i transformišu grupu u novi tip multilateralnog mehanizma saradnje.

Podsetimo, osnovnim članicama koje čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika su se u BRIKS-u početkom tekuće godine pridružili Iran, Etiopija, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Proširivanjem našeg članstva, započeli smo novu eru zajedničkog samopouzdanja za globalni jug, uz stalno rastući uticaj i privlačnost BRIKS-a", rekao je Vang.

On je dodao da u "takmičenju" u kojem neke sile promovišu globalnu multipolarnost, dok druge održavaju "unipolarnu hegemoniju", zemlje BRIKS-a treba da "stanu na stranu pravičnosti i pravde i donose prave izbore".

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je prošle nedelje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da su zapadne vlade "opsednute" idejom globalne dominacije.

Ona je tvrdila da zapadni lideri nastoje da održe sopstvenu "izuzetnost" na račun drugih etničkih i kulturnih grupacija.

Međutim, "Kolektivni zapad" je manjina čiji pogled na svet ne deli globalna većina, koja je već prihvatila koncept multipolarnosti, istakla je Zaharova.

image