Svet

Partija Petera Mađara najveće iznenađenje izbora u Mađarskoj

Ako partija Tisa bude u stanju da održi dinamiku uspona i ponudi održivu alternativu Fidesa, to bi moglo da predstavlja još ozbiljniju pretnju za vladajuću stranku
Partija Petera Mađara najveće iznenađenje izbora u Mađarskoj© Tanjug/Robert Hegedus/MTI via AP

Lokalni i izbori za Evropski parlament održani prošle nedelje, bacili su svetlo na značajne promene do kojih je došlo na mađarskoj političkoj sceni. Pobednik izborne utakmice je svakako Fides, stranka premijera Viktora Orbana, ali je novoosnovana stranka Tisa, opozicionara Petera Mađara, na velika vrata ušla u političku arenu, redefinišući odnos snaga u zemlji.

Na izborima za Evropski parlament Fides je osvojio 11 mandata, odnosno 44,2 odsto glasova, što je za 7,5 odsto manje nego u odnosu na izbore za EP 2019. godine. S druge strane, nedavno formirana partija Tisa, predvođena Mađarom, predstavlja najveće iznenađenje, osvojivši 29,63 odsto birača i sedam mesta u parlamentu, a imaće i značajan uticaj u budimpeštanskoj gradskoj skupštini.

Na osnovu dobijenog broja glasova, ova stranka s pravom može da tvrdi da je druga po snazi na mađarskoj političkoj sceni i to nakon manje od tri meseca svog postojanja, piše "Politika".

Najveća neizvesnost vladala je u Budimpešti, za čijeg su se gradonačelnika u poslednjoj fazi izbora nadmetali sadašnji gradski čelnik Gergelj Karačonj, kandidat opozicione koalicione DK-MSP-Dijalog-Momentum I David Vitezi iz liberalno-zelenog LMP-a. Uprkos tome što je tokom većeg dela izborne večeri vodio Vitezi, pobedio je Karačonj, sa razlikom od samo 324 glasa. Pošto je broj nevažećih listića bio relativno visok, Vitezi je zatražio  ponovno brojanje, iako se, prema mađarskom zakonu, to može dozvoliti samo ukoliko neka od strana prijavi konkretan prekršaj u izbornom postupku.

Još jedna neizvesnost u vezi sa Budimpeštom mogla bi da proizađe iz sastava gradske skupštine, jer će, na osnovu izmene zakona na kojoj je insistirao Fides, poslaničko telo biti organizovano na drugačiji način nego do sada. Trenutno je enigma kakvu koaliciju može da napravi gradonačelnik, s obzirom na to da nijedna politička snaga nema dovoljnu većinu da samostalno upravlja gradom. Da bi se dobila većina, moraće da se udruži 17 poslanika, što zahteva mnogo taktičkog manevrisanja.

Situacija komplikuje činjenica da vodeći opozicionar Peter Mađar (Tisa), koji se na političkoj sceni pojavio nedavno, ne želi da formalno sarađuje ni sa jednom političkom opcijom. Međutim, za gradonačelnika Karačonja, koji verovatno neće ući u koaliciju s Fidesom, deset poslanika Tise bi bili logični i nepoželjni saveznici. U slučaju Vitezija, saradnja sa Fidesom mogla bi da bude zamisliva imajući u vidu da je vladajuća stranka u poslednjem krugu gradskih izbora pozvala svoje simpatizere da glasaju za njega, ali za koaliciju Fides–KDNP formalno partnerstvo s nekom opozicionom strankom verovatno ne dolazi u obzir.

Dosad najveću opozicionu partiju, Demokratska koalicija (DK), Tisa je potisnula na margine političke scene, a uočljivo je privukla i veliki deo razočaranih pristalica Fidesa. 

Dugoročno, sve ovo bi moglo da utiče na parlamentarne izbore 2026. godine. Ako partija Tisa bude u stanju da održi dinamiku uspona i ponudi održivu alternativu Fidesa, to bi moglo da predstavlja još ozbiljniju pretnju za vladajuću stranku. Jer, Tisa je za vrlo kratko vreme i s minimalnom organizacionom pozadinom izgradila stranku koja podržava gotovo 30 mađarskih birača.

image