Svet

"Fajnenšel tajms": Klub istočnih NATO članica hoće da izbaci Mađarsku zbog neposlušnosti

Mađarskoj preti izbacivanje iz Bukureštanske devetke zbog odbijanja da podrži zajedničke izjave organizacije o podršci Ukrajine u sukobu s Rusijom
"Fajnenšel tajms": Klub istočnih NATO članica hoće da izbaci Mađarsku zbog neposlušnostiwww.globallookpress.com © Meng Dingbo/XinHua

Klub istočnoevropskih i baltičkih NATO članica razmatra da izbaci Mađarsku zbog stava Budimpešte po pitanju Ukrajine, rekli su izvori za "Fajnenšel tajms".

Bukureštanska devetka osnovana je 2015. godine i uključuje Bugarsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju i Slovačku. Visoki zvaničnici iz regionalne grupe redovno se sastaju kako bi koordinisali spoljnu i bezbednosnu politiku.

Lideri grupe se sastaju u danas u Rigi.

Mađarska bi, međutim, mogla biti isključena iz ove organizacije zato što neće da podrži zajedničke izjave kojima se podržava naoružavanje Ukrajine, rekli su insajderski izvori za britanski list.

"Verovatno se sastajemo u ovom formatu poslednji put", rekao je za novine jedan od ljudi koji su upoznati sa situacijom, nazvavši tekuće razgovore o tom pitanju "veoma ozbiljnim".

Sve članice Bukureštanske devetke bile su ili države Varšavskog pakta ili sovjetske republike tokom Hladnog rata, a pridružile su se NATO-u tokom širenja Alijanse na istok po raspadu SSSR. Mađarska, međutim, ne podržava antirusku politiku ostalih članica.

Budimpešta se protivi daljem naoružavanju Kijeva, pošto smatra da to samo produžava sukob, i umesto toga se zalaže za hitne mirovne pregovore.

Takođe je veoma skeptična prema obećanjima Zapada da će Ukrajinu na kraju uvesti u NATO i EU. Pristalice Kijeva označile su vladu mađarskog premijera Viktora Orbana kao "prorusku" zbog takvog stava, za koji Orban tvrdi kaže da je vođen interesima mađarske nacije.

Navodno su u toku slični napori da se Mađarska ostrakizuje unutar Evropske unije, gde su neke članice pozvale da se pravo glasa Budimpešte suspenduje. Belgija, koja predsedava po principu rotacije u Evropskom savetu, smatra da od toga može zavisiti budućnost bloka, preneo je prošle nedelje "Politiko".

Belgijska ministarka spoljnih poslova Ađa Labib ocenila je da je "ovo trenutak istine", pozvavši na pokretanje postupka na osnovu člana 7 Ugovora EU protiv Mađarske.

"Ako idemo do kraja sa ovim mehanizmom, on mora da funkcioniše. Ako ne funkcioniše, moramo ga reformisati. To je budućnost Evropske unije", rekla je ona.

image